Republica Minerva

0
99

Republica Minerva.
Michael Oliver, mogulul imobiliarelor din Las Vegas, visa la o insulă utopică: un adăpost lipsit de taxe, cu servicii medicale asigurate, fără vreo intervenţie guvernamentală, în care 30 000 de oameni să se susţină din pescuit, turism şi alte „activităţi nespecificate”.

Oliver şi-a propus să stabilească noul stat pe suprafaţa a doi atoli scufundaţi, nerevendicaţi, la sud de Fiji şi Tonga.

Legile internaţionale menţionează că o insulă poate fi revendicată doar dacă se află la 0,3 m deasupra nivelului maxim al mareei. Dar cum atolii erau complet acoperiţi de apă în timpul mareei, nu au fost revendicaţi de nimeni. În 1971 Oliver a încărcat cu nisip nişte barje, a turnat nisipul peste corali şi a revendicat insula, botezând locul Republica Minerva.

Această colonizare îndrăzneaţă a atras curând atenţia regelui tongan Tāufa’ahau Tupou al IV-lea, care a pornit spre Minerva acompaniat de nobili, miniştri, soldaţi, poliţie şi o orchestră de alămuri.

Odată ajunsă la destinaţie, gaşca pestriţă a distrus steagul şi a revendicat pământul în numele statului Tonga.

La 15 iunie din 1972 , regele Taufa’ahau Tupou IV Tonga , într – o declarație de stat, a pretins Tonga suveranitatea teritoriilor Minerva, și a trimis o expediție la recif. Drapelul Minerva a fost demolat, iar atol a fost ulterior anexată de către Tonga, cunoscută în limbajul Tonga Tonga și Teleki Teleki Tokelau.

Această anexare de către Tonga a fost recunoscută de Forumul Pacificului de Sud, în septembrie 1972.

Între timp, Președintele provizoriu Davis a fost concediat de către fondatorul Michael Oliver, iar proiectul a fost abandonat.

În 1982 , un grup de americani a condus din nou de Morris C. „Bud“” Davis a încercat să ocupe recif, dar au fost forțați să abandoneze de către trupele Tonga după trei săptămâni.

În ultimii ani, mai multe grupuri se presupune că au încercat să restabilească Republica Minerva.

Unul dintre ei, în octombrie 2003 de , condus de „Prințul Calvin“ ( de la Charleston, Carolina de Sud doar numit de pe site – ul corporativ al grupului), a fugit ca un principat, în timp ce alții au susținut pentru a fi urmași ai scurt – a trăit republică. Nici unul dintre aceste grupuri nu a făcut nici o încercare de a lua în posesia Minerva Reefs până în prezent.

În noiembrie 2005, Fiji a înaintat o plângere Autorității Internaționale pentru Marea Neagră privind o cerere teritorială privind Minerva. Tonga și Minerva au depus plângeri.

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

V-ar mai putea interesa și aceste articole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here