Rețele mai performante inspirate de păianjeni și frunze

0
79

Următoarea generație de rețele cu aplicații optoelectronice, ar putea fi inspirată de pânza țesută de păianjeni și nervurile frunzelor, potrivit unui nou raport, emis doi fizicieni de la Boston College împreună cu colegii lor de la South China Normal University.

rețeleStructuri banale ca pânzele de păianjen și nervurile frunzelor pot duce la performanțe optime pentru a crea rețele flexibile și durabile, care pot fi utilizate în aplicații optoelectronice cum ar fi dispozitivele fotovoltaice și ecrane, conform unui articol publicat într-o ediție recentă a revistei de specialitate Nature Communications. „Ideea noastră este destul de simplă și de anvergură”, a declarat profesorul de fizică Andrzej Herczynski, coautor al raportului, relatează sciencedaily.com/.

Andrzej Herczynski – rețele precum nervurile unei frunze

Este profesor asociat și director al Departamentului de Fizică, Boston College. A obținut doctoratul în Fizică la Universitatea Lehigh.

Cercetătorii au folosit structura dantelată a nervurilor unei frunze ca model pentru a crea, printre altele, un electrod eficient pentru celule solare, surse de lumină și încălzitoare transparente.

Krzysztof Kempa

„Această structură naturală a fost optimizată prin procesul evolutiv pentru a livra eficient nutrienți și pentru a capta o intensitate maximă de lumină”, a declarat profesorul de fizică Krzysztof Kempa, coautor al studiului.

Dr. Krzysztof Kempa este un cunoscut profesor de fizică în Departamentul de Fizică, Boston College. El a obținut un doctorat în fizica teoretică la Universitatea din Wroclaw din Polonia.

Un la doilea tip de rețele este inspirată din modelul pânzei de păianjen. Acesta țese o capcană perfectă, din straturi subțiri, nedetectabile pentru insecte. Acest potențial ar putea fi aplicat în următoarea generație de ecrane tactile și panouri de afișare. Toate acestea datorită flexibilității sale extreme, rezistenței mecanice ridicate, transparenței și gradului de uniformitate, au spus cercetătorii participanți la studiu.

Unul dintre avantajele principale ale acestor două metode inivative propuse este costul redus și simplitatea procesului de fabricație.

Rețeaua web poate fi extinsă cu până la 25%, fără nici o pierdere de performanță.

Cercetătorii au declarat că au fost surprinsi de performanța superioară a unor rețele în timpul experimentelor. În ambele cazuri s-a constatat o creștere de pâna la patru ori a proprietăților electro-optice. În plus, rețeaua web poate fi extinsă cu până la 25%, fără nici o pierdere de performanță. Ea inregistreaza un declin minim doar atunci când rețeaua a fost extinsă de o sută de ori. Mai mult, aceștia susțin că modelele specifice de rețea propuse ar putea îmbunătăți eficiența celulelor solare. Deasemenea noile generații de ecrane tactile vor fi mai durabile și mai fiabile.  În acest caz, profesorul Kempa a spus că până acum nici un alt electrod sau rețea nu nu a putut fi extins cu mai mult de 10%.

Profesorul Herczynski a declarat că provocarea majoră cu care se confruntată acum este „creșterea eficienței celulelor solare, în căutarea de surse regenerabile de energie în vederea obținerii durabilității ecologice”.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here