Reţeta zilei

0
71

ceai_crizantemaISTORIA

Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î. Hr. Un oraş antic chinez a fost numit Ju-Xian, în traducere “oraşul crizantemă”. Planta a fost introdusă în Japonia probabil în secolul  al VIII-lea, iar împăratul a adoptat-o ca sigiliu imperial. În Japonia exista un “Festival al Fericirii”  dedicat florii.Floarea a fost adusă în Europa în secolul al XVII-lea. Linnaeus a numit-o conform prefixului grecesc chrys, care înseamnă auriu (culoarea iniţială aflorilor) şi anthemon, însemnând floare. 

SPECII

Genul a fost format din mult mai multe specii în istoria sa, dar acestea au fost separate în mai multe genuri; denumirea genurilor a fost controversată, dar o hotărâre a Codului Internaţional de Nomenclatură Botanică din 1999 specifică faptul că specia definitoare agenului este Chrysanthemum indicum. Speciile genului Chrysanthemum sunt planteperene, ierboase, care cresc până la 50-150 cm înălţime, cu frunze adânc crestate şi flori mari, de culori diverse. Aceste plante servesc drept hrană pentru larvele unor specii defluturi.Aceste specii aparţineau genului Dendranthema după separarea genurilor, dar înainte de hotărârea CINB.

Genurile care au fost separate sunt:

Argyranthemum

Glebionis

Leucanthemopsis

Leucanthemum

Rhodanthemum

Tanacetum

GASTRONOMIE

Un ceai foarte eficient este cel de crizantemă. Consumat periodic, acesta îmbunătăţeşte funcţia plămânilor, a ficatului şi a rinichilor, ajută la detoxifiereaorganismului, elimină căldura, răceşte sângele şi este foarte bun şi pentru ochi. De obiceichinezii pun şi foarte puţin zahăr candel.

O altă reţetă este supa de crizantemă şi ridiche, care, consumată toamna, îmbunătăţeşte funcţia ficatului. Se pune un litru de apă, se lasă la fiert până clocoteşte, apoi se adaugă 100 de grame de ridiche roşie tăiată feliuţe şi se fierbe la foc mic 10 minute. Se adaugă 10 grame de crizantemă şi se mai fierbe încă 5 minute. La sfârşit, se pune puţin zahăr candel sau brun.      

Sursa: ecomunitate.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here