REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Bou de modă și Cataif

0
144

Săptămâna aceasta vă propunem Cataif și Bou de modă. Rețetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră – Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.bou de moda și cataif

Bou de modă

Ia 2.400 grame de carne macră, spal-o bine și bate-o puțin cu maiul. Apoi ia slănină și taie-o de un cuțit de groasă, vre-o câteva felioare de șuncă crudă și puțin pătrunjel verde, o ceapă, câteva ciuperci, o bucată de țelină, o bucată de gulie (caralambă), o bucată de păstârnac și puțin usturoiu.

Taie mărunțel toate acestea cu puțină sare și piper. Amestecă-le bine la un loc, tăvălește bucățelele cele de slănină și de șuncă în tocătura de mai sus. Apoi acoperă carnea, pune în tingire felii de slănină, ceapă și morcovi, învelește carnea pe deasupra. Acopere-o bine și las-o să se prăjească; apoi pune două linguri mari de zeamă și pune-o la foc să fearbă.

Scoate după aceea carnea pe farfurie, strecoară salcia și lasă la o parte să se recească. Curăț-o de grăsime, strecoar-o printr’o sită și pune-o într’un vas curat la o parte. Apoi, când vrei s’o dai la masă, pune carnea pe farfurie, taie-o felii, toarnă sosul deasupra și servește.

Cataif

Ia 1.200 grame de făină bună, 1.200 grame de apă căldișoară și 75 grame aluat de pâine de casă. Acestea se amestecă bine ca la o jumătate de oră, cu foarte puțină sare.

Pregătește pe un mangal de cărbuni, cu flacăra potolită, o tavă (sinie) și cu o pâlnie făcută întra’dins pentru cataif, toarnă din aluat în pâlnia aceea și începe să faci roate rânduri-rânduri pe acea sinie încălzită. Ridicându-se îndată o parte din cataif, se fac alte rânduri și tot așa până ce se termină aluatul din pâlnie.

După aceea, când vrei să-l pregătești a doua zi, pui într’o tigae câțiva bulgărași de unt, punând cataif deasupra cât îți face trebuință; mai pui iar unt după câtimea cataifului și-l pui într’un cuptor de se rumenește pe o parte și-l întorci în altă tavă pe cealaltă parte, împreună cu untul ce se scurge din celalt.

Când vrei să-l dai la masă, să ai pregătit sirop de zahăr cu apă de flori, și să opărești cataiful, dându-l fierbinte la masă, presărat pe deasupra cu zahăr și migdale cu scorțișoară, sau caimac, servite pe un alt taler, pentru ca, fiind cataiful ferbinte, să nu se topească.

Sursa: agerpres.ro

Găsiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here