Rezervorul genetic al romanilor

Influente genetice

0
102

 

Influente genetice

Pentru europeni și asiatici nivelul de influență al genomului cu urme genetice neanderthaliene este cuprins între 1,5 și 4%. La melanezieni acest nivel este mai ridicat și în plus s-au descoperit urme genetice ale unei specii necunoscute, melanezienii find o populatie care traieste in Papua Noua Guinee, in Australia.  Această populație prezintă un genom neidentificat la specia umană, este unic. Melanezienii au pielea închisă la culoare și părul blond.

Europenii care au părul blond au o genă specifică. În cazul acestei populații nu se regăsește această genă, cu toate că sunt blonzi.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au realizat o hartă mondială în care este prezentată populația în funcție de structura ADN-ului. În ceea ce privește românii, lanțul carpatic a fost o barieră în calea migrației și din această cauză amestecul genetic este aproape inexistent.
Popoarele migratoare au venit, au furat, au ucis și au plecat. Din punct de vedere genetic, transilvănenii sunt diferiți față de moldoveni și munteni. Diferențele nu sunt substanțiale, dar ele există.

Migratia slava

Românii au un genofond vechi și foarte închegat, în care nu s-au produs infiltrații genetice semnificative. Introgresia genică a fost mică și este datorată și factorilor culturali și religioși. Nici marea migrație slavă nu a avut influență majoră. Cei care trăiau peste arcul carpatic s-au amestecat mult mai puțin cu alte populații, pentru că era mai greu de ajuns în acele zone.

Diferențe mai mari s-au observat la populațiile din Mehedinți și Urziceni, semn că acolo mutațiile au fost mai importante. Cu toate acestea, românii se încadrează în marea familie a popoarelor indo-europene.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi de la UCL au publicat prima hartă interactivă detaliată, care arată amestecul genetic al populaţiilor în trecut. Iar vorbind despre romani,  în această perioadă ei erau amestecaţi cu lituanieni, finlandezi, basci, greci, egipteni, sirieni, iordanieni, ciprioţi şi italieni. De aceea nu ma mir ca in afara bucatariei meridionale, romanii se aseamana foarte mult in obiceiurile gastronomice cu cipriotii si grecii, mancand foarte multa carne. Mai mult chiar: sunt prezente trasaturile de caracter cum ar fi ospitalitatea si  caldura cu care este primit orice strain. Dar si caracterul libertin si obiceiul de a munci fie in agricultura sau in orice munca ce are legatura cu natura este specific romanilor.