Rezolvarea eficientă a problemelor

0
180

pbRichard Sloma spune să nu încerci niciodată să rezolvi toate problemele dintr-o dată – aliniază-le una după alta în fața ta. Indiferent că te confrunți cu trei, treizeci sau trei sute de probleme, ”așează-le pe un singur rând, astfel încât în permanență să nu stai față în față decât cu câte una”. Abordează problemele, nu ca să găsesști ce sperai, ci să afli adevărul și realitățile care trebuie depistate și neutralizate. Poate n-o să-ți placă ce vei găsi. În cazul acesta, ai libertatea să încerci să le schimbi. Dar nu te îmbăta cu apa rece. Ceea ce găsești poate să fie sau nu adevărata problemă.

Definește problema

Pe scurt, răspundeți la întrebarea: ”Care-i problema?”. Să nu uităm care este diferența între a rezolva o problemă și a lua o decizie.

Definirea problemei într-o singură propoziție este un proces în patru etape.

Pune întrebările potrivite

Dacă ai o idee vagă, nu pune o întrebare generală de tipul: ”Ce se petrece aici?”, și nu face speculații. Pune înschimb întrebări legate de proces. Există două cuvinte care îmi orientează întotdeauna întrebările, și acestea sunt ”tendințe” și ”SINCRONIZARE”!

Dacă se pun întrebări specifice în aceste două direcții, pot fi depistate majoritatea problemelor.

Vorbeste cu cine trebuie

Ferește-te de autoritățile care par mereu să spună ”Noi știm mai bine”. Acești oameni au puncte slabe și se opun schimbării. Creativitatea este esențială în rezolvarea problemelor.

Adună faptele de necontestat

”Când faptele sunt clare, soluțiile sar în ochi”. De exemplu, nu te mulțumi să asculți când cineva îți spune ”Acel om este un muncitor bun”. Găsește exemple concrete ale performanțelor acelui individ. Fii receptiv la ceea ce NU se spune și adună toate datele importante.

Implică-te în proces

Cele mai multe probleme nu sunt ce para fi.Nu te limita la a pune întrebările corecte și a aduna faptele de necontestat. Implică-te în proces participând efectiv la treburile oamenilor implicați și observă problemele ce apar.Problemele trebuie rezolvate la nivelul cel mai de jos posibil, pentru că acolo apar ele. Tot la acest nivel sunt ele cel mai clar definite.

Selectează oamenicare să te ajute în procesul rezolvării problemelor.

Socrate a inventat această metodă acum 2400 de ani: După ce definea problema cu care avea de-a face, el aduna mai mulți oameni în jurul lui și le cerea părerile și argumentele    logice în spijinul acestei păreri. Prin aceste dezbateri, încurajări și stimulente, el i-a forțat să pună sub semnul întrebării convingeri, care până atunci păreau de neatacat.

Înainte de a invita oamenii să participe la o ședință dedicată rezolvării unei probleme, pune aceste întrebări:

-Este vorba de o problemă reală?

-Este urgentă?

-Se cunoaște adevărata natură a problemei?

-Este specifică? (Dacă oamenii vor vorbi despre toate, vor sfârși prin a nu vorbi despre nimic).

-A fost invitat grupul cel mai competent în discutarea acestei probleme, și este fiecare participant preocupat de rezolvarea ei?

Adună cauzele problemei!

Alcătuiește o listă cu cauzele posibile ale problemei și modurile în care problema poate fi evitată în viitor.

Culege soluții de rezolvare a problemei. Stabilește prioritățile și alege soluțiile cele mai bune. Aplică soluția cea mai bună. Evaluează soluția!

Lasă-i pe alții să găsească cusururile. Dacă ei aduc argumente intelectuale (cum ar fi : ”Nu cred că va funcționa în continuare, pentru că…”), nu-i lua înseamă. Dacă însă subliniază probleme reale și practice pe care merită să le iei în seamă, atunci trebuie să opera și modificările necesare.

Stabilește principii sau strategii pentru a împiedica reapariția problemelor.

Strategiile funcționeză bine în aspectele operative sau legate de administrația la nivel inferior. Nu trebuie să ne cramponăm de o strategie sau să o susținem dacă ea împiedică programul sau întârzie schimbarea necesară pentru a progresa. Scopul unei strategii este să traseze o direcție clară, și să permită mersul constant înainte al organizației. Multe probleme operative se vor rezolva mult mai ușor dacă se aplică o strategie solidă.Unul din principiile organizației este :

”Ia-o întotdeauna pe drumul principal!”.

S-ar putea să consideri utile aceste recomandări:

 -Nu-i lăsa niciodată pe ceilalți să creadă că ai în orice situație răspunsurile cele mai bune

– Pune întrebări. Ajută-i pe oameni să judece întregul proces al problemei lor.

– Fii lider, nu șef. Un lider scoate la suprafață tot ce este mai bun în ceilalți, ajutându-i să-și descopere potențialul. Un șef nu face altceva decât să comande.

– Alcătuiește o listă cu soluțiile lor. Introdu și ideile tale alături de ale lor până când și le asumă.

– Cere-le să decidă care este cea mai bună soluție la problema lor

– Alcătuiește un plan de acțiune

– Cere-le să preia conducerea și responsabilitatea acestui plan. Lasă-i să stabilească cadrul temporal și răspunderile.

Țelul tău trebuie să fie ca la încheierea discuției, interlocutorul să fi prelucrat problema, să fi ales o soluție, să fi elaborat un plan de acțiune și să-și fi asumat responsabilitatea.

”Dezvoltă liderul din tine”, John C. Maxwell

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here