România în topul ţărilor cu cele mai mari coeficiente de inteligenţă

0
127

Richard Lynn - iqÎnainte de a vedea care sunt țările care domină acest clasament, trebuie să știți că măsurătorile au fost realizate pe baza unor studii controversate, realizate de psihologul britanic Richard Lynn și de cercetătorul finlandez în științe politice, Tatu Vanhanen.

Richard Lynn, profesor emerit de psihologie în Marea Britanie, a arătat în anii 70 că locuitorii din nord-estul Asiei sunt mai inteligenți decât europenii cu circa 6 puncte de inteligență, calculate la nivelul coeficientului. În anii 90, a propus așa-numitul ”efect Flynn”.

Richard Lynn a observat că, anual, IQ-ul crește gradual peste tot în lume. Aceasta s-ar datora, cel mai probabil nutriției și îngrijirii mai bune.

Împreună cu Tatu Vanhanen, profesor de științe politice cu interese în sociobiologie, Richard Lynn a publicat două cărți: IQ and the Wealth of Nations și IQ and Global Inequality, lucrări care au strânit critici virulente, atrăgându-le celor doi acuzații că promovează rasismul științific, stabilind corelații între inteligență și factorul demografic la nivel național, fără fundamente riguroase. Vanhanen a fost, de altfel, cercetat de către Biroul Național de Investigații al Finlandei, în urma unor acuzații de incitare la ură rasială, după ce a declarat într-un interviu că europenii și asiaticii sunt mai inteligenți decât africanii în baza unor considerente evolutive.

Astfel, vă invităm să analizați harta de mai sus cu un ochi critic și sceptic, ținând cont de argumentele contra pe care o parte a comunității științifice le ridică împotriva asocierilor dintre naționalitate și coeficient de inteligență. În cadrul clasamentului care organizează țările în funcție de IQ, România ocupă locul 13, din 43, situându-se la egalitate cu Armenia, Georgia, Kazahstan și Vietnam, înregistrând un coeficient de 94. Pe locul întâi, s-ar situa Singapore, singura țară cu un IQ mediu de 108, urmată de Coreea de Sud (106), Japonia (105), Italia (102), respectiv Islanda (101).

 Sursa: totb.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here