Ridurile de expresie

0
1175

riduri de expresie Zâmbetul este expresia celei mai optimiste şi pozitive stări sufleteşti şi nu te poate lăsa indiferent. Fie că apare solitar pe buzele unui trecător, fie că luminează chipul colegei de birou, zâmbetul intrigă, atrage, produce reacţii de curiozitate şi empatie. Este vorba de o calitate fundamentală a sentimentelor, şi anume aceea de a fi contagioase, atât prin manifestările lor exterioare, adică prin expresia facială, cât şi prin starea de spirit specifică pe care o generează şi care se poate manifesta prin limbajul atitudinilor corporale.

Ridurile pot fi de două tipuri: cutele stabile sau şanţurile caracteristice ale feţei umane şi cutele sau ridurile de expresie.

Psihologia recunoaşte faptul că, în timp, sentimentele dominante lasă urmări de durată asupra personalităţii şi caracterului unui individ. De ce nu s-ar întâmpla la fel şi cu manifestările exterioare ale sentimentelor? De fapt, lucrurile chiar aşa stau. în timp, orice atitudine dominantă a feţei tinde să se permanentizeze. Orice emoţie exprimată pentru o perioadă îndelungată îşi lasă amprenta asupra chipului.

25-30 de ani

Este bine ca îngrijirea acordată tenului să debuteze în jurul vârstei de 25-30 de ani. Aici trebuie luate în consideraţie metode simple şi eficiente de prevenire, cum ar fi: adoptarea unei atitudini de relaxare activă, ca de exemplu efectuarea de mişcare şi exerciţii fizice în aer liber ori de câte ori este posibil. Acestea vor duce la atenuarea edemelor din jurul ochilor şi la reducerea cantităţii de toxine din organism. în acelaşi timp, trebuie reduse sau eliminate consumul de alcool, fumatul, consumul de sare. Complementar, este necesară o bună hidratare a organismului. Apa plată este cea mai recomandată în acest sens. Se ştie că, atunci când se instalează senzaţia de sete, este deja prea târziu pentru celulele organismului. Este deci de dorit să adoptăm o atitudine preventivă şi să ne hidratăm corespunzător. Respectarea unui program de somn de minimum 7 ore pe noapte va duce la evitarea cearcănelor şi la o atitudine relaxată şi pozitivă în cursul provocărilor din timpul zilei. Nu în ultimul rând, se poate face un masaj uşor al feţei, folosind produse naturale, precum: uleiul de măsline, zeama de castraveţi, uleiurile esenţiale (cum ar fi cel de lavandă) sau chiar cartofii tăiaţi în rondele subţiri, rozmarinul, albăstrelele, teiul, mierea şi oul. Aceste produse naturale, la îndemâna oricui, pot fi aliaţi puternici în combaterea ridurilor şi a instalării lor precoce.

Liniile de tensiune

Mecanismul este controversat, însă se ştie cu certitudine că, în momentul apariţiei omului actual, viscerocraniul sau faţa omului s-a mărit în dimensiuni, căpătând aspectul pe care îl cunoaştem. Orificiile de la nivelul feţei – gura, fantele oculare, fosele nazale – şi-au păstrat rolul de fante de dozare a cantităţii de stimuli primiţi din exterior, dar l-au câştigat şi pe acela de a exprima trăirile şi sentimentele. Acest lucru este posibil prin acţiunea musculaturii specifice a feţei asupra tegumentelor. Muşchii feţei sunt răspunzători de manifestarea facială a sentimentelor şi trăirilor, datorită unor caracteristici importante ale acestora.

Aceşti muşchi sunt dispuşi în jurul gurii, nasului şi ochilor şi au particularitatea că se ataşează cu o singură extremitate de un os al feţei, iar prin cealaltă sunt solidarizaţi de faţa profundă a tegumentului. Faptul în sine a dus la denumirea de muşchi pieloşi sau muşchi ai mimicii.

Extremitatea osoasă a muşchilor mimicii este identică structural cu formaţiunile similare ale tuturor muşchilor din organism, pe când cea tegumentară este specifică. Ea nu numai că se ataşează de dermul acestei regiuni, dar, prin modul cum se produce acest lucru, creează aşa-numitele linii de tensiune de-a lungul cărora se manifestă forţele musculare. Aceste linii de tensiune şi tracţiunea exercitată pe durate mari de timp în lungul lor, cumulată cu deficite nutritive complexe ale tegumentelor, instalate o dată cu înaintarea în vârstă, lipsa de îngrijire şi factorii de mediu nocivi duc la apariţia unor cute specifice ale pielii feţei. Acestea sunt cutele sau şanţurile faciale, comun cunoscute sub denumirea de riduri.

Cutele stabile sunt specifice şi caracteristice doar fiinţei umane, se întâlnesc numai la specia noastră din tot regnul animal şi prezenţa lor dă aspectul atât de familiar al semenilor noştri.

Cutele stabile sunt următoarele:

– şanţurile nazo-labiale – se întind de la baza nasului spre colţurile gurii şi se prelungesc în jos spre bărbie;

– şanţurile mento-labiale – separă buza inferioară de bărbie;

– şanţurile jugale – definesc pomeţii obrazului şi coboară spre bărbie;

– şanţurile submentale – definesc guşa falsă;

– şanţurile palpebrale superioare – sunt situate deasupra pleoapelor superioare;

– şanţurile palpebrale inferioare – se găsesc sub pleoapele inferioare.

Aceste cute sunt prezente pe parcursul întregii vieţi, de la copil la adult şi la persoanele senescente şi sunt situate în proximitatea fantelor de comunicare ale feţei.

Cutele sau ridurile de expresie reprezintă un aspect caracteristic al pielii mature, dar apariţia lor începe încă din perioade timpurii ale vieţii: primele pot apărea în jurul vârstei de 15 ani, mai ales pe frunte, fiind cunoscută în acest sens „încruntarea de concentrare” caracteristică adolescenţilor. Ei fac eforturi mari de adaptare la cantitatea enormă de informaţie zilnică şi, în plus, majoritatea privesc cu regularitate monitorul calculatorului.

Acestea apar o dată cu înaintarea în vârstă, din cauza mecanismului descris mai sus, şi anume a acţiunii îndelungate a musculaturii faciale de-a lungul liniilor de

tensiune de la nivelul dermului.

Între 20 şi 30 de ani, tenul femeilor este mai ridat decât cel al bărbaţilor. Acest lucru are explicaţii multiple, dintre care nu pot fi excluse maturizarea mai accentuată a femeilor, ca şi influenţele hormonale specifice. După vârsta de 40 de ani, acţiunea de lungă durată a musculaturii mimicii este accentuată de pierderea elasticităţii pielii, ca şi de deteriorarea fibrelor conjunctive de colagen şi reticulină. Apar ridurile de la colţurile gurii, între nas şi unghiul extern al buzelor şi, spre 50 de ani, cele de dinaintea urechilor. După vârsta de 50 de ani apar riduri mici, verticale deasupra buzei superioare, iar pleoapele încep să se încreţească. Ultimele sunt numite şi riduri de îmbătrânire.

Atitudine activă

Nu trebuie însă să ne pierdem buna dispoziţie. Chiar dacă un simplu zâmbet poate duce la apariţia ridurilor, trebuie să fim convinşi că stările de spirit negative au influenţe mult mai nefaste asupra tegumentelor feţei. în privinţa prevenirii apariţiei şi tratamentului ridurilor, adoptarea unor atitudini active de combatere a stresului şi a stărilor depresive, precum şi mici schimbări în stilul de viaţă, dublate de un program adecvat de îngrijire a pielii, pot prelungi pentru mult timp starea de sănătate şi tinereţe a chipului.

Muşchii feţei sunt răspunzători de manifestarea facială a sentimentelor şi trăirilor, datorită unor caracteristici importante ale acestora.

35 de ani – primele semne

în jurul vârstei de 35 de ani, se impun măsuri mai radicale: tratamente cosmetice, injecţii, intervenţii cu laser şi, uneori, chiar proceduri chirurgicale. Tratamentele cosmetice presupun împachetări, măşti faciale, peeling-uri chimice, tratamente de întinerire. Injecţiile specifice pentru combaterea şi ameliorarea ridurilor utilizează produse dintre cele mai diferite, de la toxina botulinică, cu rol anihilator asupra contracturi i musculare locale, la cristale de injectare dermică, ce atenuează sau au ca efect chiar dispariţia ridurilor prin hidratare, urmată de mărirea volumului şi până la injecţiile locale cu colagen, compus caracteristic dermului, dar afectat în mod predilect în procesul de îmbătrânire. Intervenţiile chirurgicale sunt reprezentate de lifting-uri faciale pentru corectarea aspectului comisurii bucale, a pomeţilor, a aspectului general al pielii faciale. De asemenea, este de noutate chirurgia pleoapelor, una din cele mai spectaculoase intervenţii chirurgicale, care interesează ambele sexe, având un rezultat stabil pentru mult timp, cu cicatrice invizibile în marea majoritate a cazurilor. Pleoapele, plasate în plin centrul figurii, ocupă un loc deosebit de important în cadrul procesului de îmbătrânire facială. Din păcate, la nivelul pleoapelor apar, de regulă, primele semne de îmbătrânire: excesul de piele al pleoapei superioare, pungile de sub ochi, căderea sprâncenelor. Toate aceste inconveniente pot fi corectate acum cu succes. Prezenţa ridurilor de expresie este un eveniment normal, ce apare în cursul vieţii, determinat fiind

de particularităţile musculaturii faciale şi ale tegumentului din această regiune, ca şi de rolul feţei de exprimare a emoţiilor şi a sentimentelor. Din acest motiv, prezenţa lor poate avea o anumită graţie şi poate conferi un aer aparte, în special persoanelor care îşi cunosc sentimentele şi care abordează viaţa cu o atitudine optimistă.

Totuşi, instalarea ridurilor de expresie poate fi întârziată printr-o atitudine activă, relaxată, prin protejare de factorii nocivi din atmosferă şi prin evitarea stresului. Odată instalate aceste riduri, nu trebuie să disperăm, întrucât există o paletă variată şi gradată de mijloace terapeutice menite să le îndepărteze sau să le atenueze.

Iunie 2006 / Famtacist.ro, Dr. Doru Selagea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here