“Rinocerii”, piesa lui Eugene Ionesco pusă în scenă de Robert Wilson la Teatrul Naţional din Craiova

0
284

marina-abramovic-robert-wilson-armotyLa Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, în perioada 13-24 ianuarie, încep repetiţiile la spectacolul “Rinocerii”, de Eugene Ionesco, realizat de regizorul şi artistul vizual american Robert Wilson, la invitaţia directorului Mircea Cornişteanu.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Potrivit secretarului literar al teatrului, Nicolae Coande, regizorul Robert Wilson va fi însoţit de o echipă de colaboratori cu care lucrează de obicei spectacolele sale apreciate pe scenele internaţionale: dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), creatorul de costume Jacques Reynaud (Franţa), co-regizorii Tilman Haecker (Germania) şi Charles Chemin (Franţa), light-designerul A. J. Weissbard (Italia), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia) şi compozitorul Adam Lenz (SUA).

Acestora li se vor adăuga din România regizorul Bobi Pricop (asistent de regie), scenografii Adrian Damian (asistent decor) şi Adriana Dinulescu (asistent costume).

“În această perioadă, Robert Wilson şi echipa sa, alături de actorii craioveni, vor pune bazele viitorului spectacol ale cărui repetiţii finale vor avea loc în perioada 2 iunie-4 iulie 2014, dată la care este programată premiera spectacolului. În perioada 14 noiembrie 2013-17 februarie 2014, artistul vizual Robert Wilson este prezent în Salle de la Chapelle a celebrului muzeu Luvru cu expoziţia video ‘Living Rooms’, o transpunere a ceea ce reprezintă spaţiul său de existenţă şi de lucru de la Watermill Center, fundaţia de artă pe care a înfiinţat-o în anul 1992”, a anunţat Nicolae Coande, citat de Agerpres.

“Premiera mondială a spectacolului ‘Rinocerii’ a avut loc la Düsseldorf, pe 6 noiembrie 1959, iar piesa a fost tipărită în acelaşi an la Editura Gallimard. De atunci, a fost jucată în sute de reprezentaţii pe toate scenele lumii. Este pentru prima oară când Robert Wilson, pe care Eugene Ionesco l-a numit cândva ‘cel mai important regizor american’, montează un spectacol în România. Wilson a mai fost de câteva ori în ţara noastră, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare: ‘Femeia mării’, de H.Ibsen, 2008 şi ‘Sonetele lui Shakespeare’, prezentat de ‘Berliner Ensemble’, Berlin, în 2012. În 2010, regizorul american a fost prezent la teatrul craiovean cu conferinţa ‘Have I been here before?”,cu ocazia prezentării filmului spectacolului său ‘Hamlet – Un monolog’, realizat la Alley Theatre în 1995, în regia şi interpretarea sa”, a mai spus Nicolae  Coande.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here