Ritmul circadian – „Butonul de reset” al ceasului nostru intern… știați că?

0
102

Lumina controlează în mod natural ritmul circadian – O perturbare în ritmul circadian poate avea consecințe grave

Un grup de cercetători americani au descoperit un întrerupător molecular care resetează şi sincronizează ceasul nostru intern.

ritmul circadianPotrivit http://www.sciencealert.com/, înţelegerea şi influenţarea activităţii sale ar putea duce la vindecarea unor tulburări precum insomnia, depresia sau obezitatea. Aceste boli sunt influenţate de obiceiurile noastre de somn sau de expunerea la lumină (spre exemplu, când verificăm ora la ecranul luminos al unui telefon).

Lumina controlează în mod natural ritmul circadian

Lumina controlează în mod natural ritmul circadian, ne informează oamenii de știință. Ceea ce înseamnă că lumina resetează ceasul nostru intern.

Procesul de bază este intitulat fosforilare: se va produce un fosfat care se care se combină cu o proteină numită elF4E.

Cercetătorii opinează că intervenţia în fosforilare ne-ar putea ajuta să facem faţă mai bine ritmului secolului în care trăim.

”Studiul este primul care dezvăluie mecanismul care explică cum reglează lumina sinteza proteinelor din creier şi cum aceasta afectează funcţionarea ceasului circadian”, susţine biochimistul Nahum Sonenberg de la Universitatea McGill din Quebec.

Menționăm că cercetarea a presupus utilizarea șoarecilor, și nu a oamenilor. Dar, toate mamiferele au ceasuri circadiene similare. Prin urmare rezultatele sunt în măsură să indice procesele care ar avea loc în creierul nostru.

Perturbarea ritmului circadian poate avea consecințe grave

“Perturbarea ritmului circadian este uneori inevitabilă, dar poate avea consecințe grave. Această cercetare se bazează într-adevăr pe rolul și importanța ritmului circadian asupra stării noastre de sănătate. Am făcut un pas important împreună, totul pentru a deveni capabili să ne resetăm ceasurile noastre interne; prin urmare, rezultatul va fi îmbunătățirea stării de sănătate a mii de oameni”, a declarat coautorul studiului Shimon Amir.

Într-o lume ideală, toți am avea setate ceasurile interne, pe care le-am reseta în fiecare dimineață, odată cu apariția primelor raze ale Soarelui.

Realitatea este tristă însă, fiindcă fiecare dintre noi ne petrecem marea majoritate a timpului în birouri, acele spații închise, care nu oferă condiții optime de dezvoltare a organismului nostru.

Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii.

Vă informăm că acest studiu a fost publicat în revista Nature Neuroscience.

Pentru mai multe descoperiri științifice accesați rubrica Știință.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

Categorie: Știință

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here