Roboţi sumo şi-au etalat forţa la Universitatea Tehnică din Cluj

0
170

battlelabRoboţi realizaţi de 25 de echipe de studenţi s-au întrecut, sâmbătă, în cadrul concursului BattleLab Robotica, desfăşurat la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN).

“Am ajuns la a V-a ediţie a BattleLab Robotica, în care s-au înscris 25 de echipe de studenţi de la Cluj-Napoca şi Bucureşti şi în care se întrec roboţi sumo, construiţi de studenţi. Dacă studenţii vor să facă ceva în plus, în afara cursurilor, şi vor să fie mai atractivi pentru companii, după facultate, pot să lucreze la construirea roboţilor. Fiecare echipă şi-a construit propriul roboţel cu care participă la lupta din ring. Un astfel de robot sumo cântăreşte circa 3 kg şi are o dimensiune de 20X20 cm, fără limită de înălţime. Unii sunt roboţi de campionat mondial şi au o sută de lupte la activ”, a declarat Septimiu Crişan, şef lucrări în cadrul UTCN.

El a precizat că întrecerea se desfăşoară după regulile sportului japonez sumo, roboţii fiind puşi să se confrunte într-un ring rotund şi cel care este scos în afara cercului pierde bătălia.

“Roboţii sunt autonomi, nu au nimic telecomandat, ei gândesc, se caută unul pe celălalt şi câştigă cel care a rămas în ring după ce şi-a scos adversarul afară. Sunt runde care durează şi o secundă”, a completat Septimiu Crişan.

Printre roboţi – cu nume precum Bullet, Wolf, Kraft, Chrome Valkyrie, Bonfire, Panzer, Rezor, Fe, Ion, Nyan, Pufoshenia, MojoJojo, Thorque, Blându, Maximus, Piedone, Storm – se numără şi Rugină care a participat la mai multe competiţii europene şi mondiale.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here