Robotul care și-a propus să vadă dacă poate avea încredere în oameni

0
112

imageResizeUn robot vorbitor, realizat din piese provenite de la o serie de obiecte electrocasnice, străbate în această vară Canada făcând autostopul în cadrul unui experiment social pentru a vedea dacă roboții pot avea încredere în oameni, conform ibnlive.in.com.

“Oamenii se întreabă, de multe ori, dacă putem să avem încredere în roboți, noi încercăm să vedem dacă și roboții pot avea încredere în oameni”, a declarat pentru AFP unul dintre părinții lui hitchBOT, Frauke Zeller, profesoară la Universitatea Ryerson din Toronto.

Multe filme de succes de la Hollywood, dintre care reamintim “Terminator” sau “Matrix”, prezintă mașinile drept inamici ai omenirii, conform lui Zeller, însă hitchBOT dorește să fie prietenul oamenilor.

“Obiectivul nostru este de a aprofunda subiectul relației pe care o putem avea cu tehnologia și cu roboții, în special în ceea ce privește noțiunile de siguranță și încredere”, a mai adăugat ea.

Frauke Zeller și colegul său, profesorul David Smith de la Universitatea McMaster, alături de o echipă de specialiști l-au conceput pe hitchBOT să fie complet dependent de oameni.

“Nu își poate îndeplini misiunea, de a străbate Canada făcând autostopul, fără ajutorul oamenilor pentru că nu se poate deplasa singur”, a mai precizat ea.

Pentru a-l ajuta să-și atingă obiectivul, oamenii de știință l-au înzestrat pe hitchBOT cu tot ce-i trebuie pentru a ajunge la inimile oamenilor pe care-i întâlnește.

08021244-580241793

Astfel, robotul poate susține o conversație și poate răspunde la orice întrebări consultând baza de date din calculatorul integrat. Robotul spune și când se simte obosit și are nevoie să se reîncarce de la bricheta mașinii.

Acest robot este construit din piese provenite de la obiecte electrocasnice și de menaj care nu au depășit 1.000 de dolari. Are un zâmbet care se aprinde din LED-uri de sub un capac transparent montat pe o găleată din plastic acoperită cu panouri solare și membre din burete.

În picioare are cizme de cauciuc, iar pe mâini mănuși galbene din latex. Degetul mare de la una dintre mâini este ridicat în semnul universal al autostopiștilor.

Părinții lui hitchBOT au avut grijă ca acesta să nu fie foarte greu, pentru a putea fi ridicat de pe marginea drumului și pus în mașină, dar nici prea ușor, astfel încât să nu existe pericolul de a fi luat de vânt în timp ce face autostopul. De asemenea, robotul a fost conceput pentru a încăpea pe bancheta oricărui autoturism.

“Ne-am gândit la un design rezistent dar și atrăgător pentru oameni. Ne-am dorit ca oamenii să-și spună: ‘Hei, ar trebui să mă opresc și să-l ajut pe acest robot'”, a explicat Zeller.

Robotul și-a început călătoria la 27 iulie, din portul Halifax, de la Atlantic, de unde a fost luat de un cuplu mai în vârstă într-un rulotă. După ce a parcurs o bucată de drum alături de acest cuplu, hitchBOT a fost preluat de trei tineri din Quebec. Destinația robotului este orașul Victoria, aflat la 6.000 de kilometri de Halifax.

Călătoria este documentată pe site-ul www.hitchBOT.me, iar la mai puțin de 24 de ore de la începerea aventurii, hitchBOT adunase deja 12.000 de fani pe Twitter. Vineri numărul acestora deja depășea 20.000.

După încheierea călătoriei, cercetătorii vor analiza comentariile postate pe Twitter și Facebook pentru a determina care este atitudinea generală privind interacțiunea om-robot.

Sursa: ageres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here