CIMON, supranumit ”creierul zburător”, pe Staţia Spaţială Internaţională | FOTO

0
135
Robotul CIMON
Robotul CIMON

Robotul CIMON

O rachetă SpaceX, încărcată cu echipamente de cercetare printre care şi un mic robot dotat cu inteligenţă artificială, ”antrenat” pentru a urmări şi a interacţiona cu un astronaut german, a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează AFP.

Descris ca un ”creier zburător” de Manfred Jaumann, responsabil în cadrul Airbus, robotul de dimensiunea unei mingi de baschet este numit CIMON – prescurtarea de la ”Crew Interactive MObile CompanioN”.

CIMON va fi primul robot dotat cu inteligenţă artificială conceput să interacţioneze cu oamenii în spaţiu, a declarat, într-o conferinţă de presă, Christian Karrasch, şeful proiectului CIMON al Agenţiei Spaţiale Germane (DLR), scrie Agerpres.

Robotul CIMON

Proiectul a fost dezvoltat timp de doi ani, perioadă în care CIMON a fost ”antrenat” să recunoască vocea şi chipul lui Alexander Gerst, un geofizician german de la Agenţia Spaţială Europeană.

Acesta este unul dintre cei şase astronauţi aflaţi în prezent la bordul ISS.

Robotul CIMON
Robotul CIMON

Poate zbura

Când astronautul de 42 de ani îl va chema, robotul va repera acustic locaţia lui Gerst şi se va îndrepta spre el. Camera frontală trebuie să-i permită să detecteze dacă în faţa lui se află partenerul său uman. Motorul este echipat cu peste o duzină de elice cu ajutorul cărora poate zbura dintr-un loc în altul fără să lovească ceva în interiorul ISS.

Cei şase astronauţi ISS pot interacţiona cu CIMON, însă robotul a învăţat să lucreze cel mai bine cu Gerst.

Robotul inteligent, realizat din plastic şi metal, a fost fabricat prin tipărire 3D şi operează cu Watson AI, tehnologia de inteligenţă artificială a IBM concepută să ajute echipajele, notează sursa citată.

Robotul CIMON
Robotul CIMON

Are și buton de dezactivare

Trei experimente sunt prevăzute, unul dintre acestea în domeniul medical, în care CIMON va fi folosit pe post de cameră de filmat zburătoare. Robotul îl poate ghida pe astronautul german în mai multe proceduri prezentându-i, în caz de nevoie, fotografii sau înregistrări video. La rândul său, Gerst îi poate pune întrebări.

CIMON este dotat cu un microfon, o cameră cu infraroşu, două baterii şi, cel mai important, un buton de dezactivare pentru a împiedica trimiterea tuturor comentariilor astronauţilor la serverul IBM de pe Terra.

Citește și:

Zece invenții care vor schimba lumea așa cum o știm acum

Inventate de NASA, folosite de noi toți: Zece invenții pentru astronauți devenite lucuri de…

Invenţii care au apărut după descoperiri accidentale

Ana Grama