Cine ştie răspunde – Ce se află în interiorul pământului?

0
695

Pământul este format din rocile care înconjoară un nucleu. Partea din exterior, numită scoarţa terestră, este un strat subţire de rocă solidă, sub care se găseşte mantaua compusă, la rândul său, dintr-o masă de roci topite. Mai în adâncime, se găseşte nucleul: partea exterioară a acestuia este constituită din roci lichide, în timp ce partea interioară, deşi foarte fierbinte, este solidă, din cauza presiunii foarte ridicate. Temperatura internă a planetei creşte odată cu creşterea adâncimii.

Magma
Partea superioară a mantalei este formată dintr-o masă densă şi vâscoasă de rocă topită, magma, pe care „pluteşte” scoarţa terestră. Aceasta este în continuă mişcare şi, uneori, iese la suprafaţă prin vulcani.

rocile

Bazalt

gresie

Gresie

gnais

Gnais

gnais

Marmură roz
marmură rozCum s-au format rocile?

Rocile scoarţei terestre, formate din diferite minerale amestecate între ele, au origini diverse.

Rocile magmatice sau eruptive, se formează atunci când magma care iese din vulcani se prelinge pe scoarţa terestră, se răceşte şi se solidifică. Rocile eruptive sunt bazaltul, piatra ponce, granitul şi obsidianul.

Rocile sedimentare se formează din fragmente de rocă, resturi de animale sau de plante care, împreună cu alte substanţe transportate de apă şi vânt, se depozitează pe fundul lacurilor şi al oceanelor sau pe uscat. Apoi se solidifică, se întăresc şi se transformă în rocă. Aceasta este originea gresiei, a calcarului şi a argilei.

Sapă, sapă…

Cel mai adânc puţ săpat vreodată are 15 km: destul de puţin, faţă de adâncimea Pământului!
Unele roci, în urma unor mişcări ale scoarţei terestre, se scufundă în interiorul Pământului şi, din cauza căldurii şi a presiunii, se transformă în roci metamorfice, adică „transformate”. Din acest tip de roci fac parte: ardezia, marmura şi gnaisul.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here