Rolul activităţii fizice pentru pacienţii cu diabet

0
125

Activitatea fizică şi alimentaţia sunt două principii esenţiale în prevenirea apariţiei diabetului zaharat.

Mişcarea şi efortul fizic realizate cu regularitate permit un control al consumului energetic şi al glicemiei, deoarece la nivelul ţesutului muscular se desfăşoară în timpul efortului fizic un consum bine coordonat al glucozei, stocurile de glicogen intramuscular sunt consumate şi creşte transportul intramus- o cular de glucoză.

Beneficiile medicale incontestabile ale exerciţiului fizic la o persoană cu diabet zaharat sunt:

– Scăderea glicemiei.
– Efecte psihoterapeutice şi antidepresive, determinate de dezvoltarea de relaţii sociale şi de o mai bună viziune asupra propriului corp.
– Sporturile de rezistenţă sunt benefice prin mărirea insulinosensibilităţii, a debitului sanguin, cu creşterea “oxigenării” care are consecinţe cardiovasculare (ameliorarea hipertensiunii arteriale) şi metabolice (scăderea trigliceridelor şi creşterea fracţiunii “benefice”, HDL, a colesterolului) pozitive.

Sporturi şi activităţi recomandate pacienţilor

Orice fel de activitate fizică sau de sport, chiar şi cel de înaltă performanţă, sunt benefice pentru organism. Este recomandat a se începe cu activităţi uşoare sau moderate, astfel încât muşchii să dispună de suficient oxigen pentru a “arde” glucoza, în categoria acestora, încadrăm înotul (o oră), gimnastica acvatică sau la sol (o oră), ciclismul (o oră), mersul susţinut sau alergatul (jogging 30 minute cu o viteză de 5 km/oră sau mersul de 2 ore).

Aceste activităţi trebuie desfăşurate cel puţin o dată la 2 zile.

Alte activităţi fizice, precum fotbalul sau tenisul de câmp pot cere un consum energetic şi un efort fizic importante, intense şi de scurtă durată, astfel încat muşchii nu mai au suficient oxigen pentru a consuma glucoza.

O persoană diabetică poate să îşi controleze eficienţa efortului fizic susţinut prin măsurarea frecvenţei bătăilor inimii, care nu trebuie să depăşească 80% din frecvenţa teoretică maximală (frecvenţa cardiacă maximală, în număr de bătăi pe minut, se calculează scăzând din 220 vârsta persoanei).

Reguli înaintea efortului fizic

Orice persoană diabetică poate desfăşura în bune condiţii o activitate fizică atât timp cât respectă câteva reguli simple. Acestea sunt:

– Verificarea glicemiei înainte şi după efort.
– Adaptarea medicaţiei şi a dozelor de insulină, în funcţie de tipul de efort fizic depus.
– Pacienţii cu tratamente cu efect hipoglicemiant (insulina sau anumite antidiabetice oale) trebuie să aibă cu ei cuburi de zahăr sau sucuri dulci pentru a se echilibra în caz de scădere importantă a glicemiei în urma efortului.
– Respectarea exerciţiilor de încălzire. Creşterea progresivă a efortului, pauzele şi mai ales, hidratarea adecvată.

Înainte de a iniţia practicarea unei activităţi sportive, orice diabetic are nevoie de un control medical realizat fie de un medic de medicină generală, fie de un diabetolog.

Investigaţii ce pot fi solicitate de medici

– Măsurarea tensiunii arteriale.
– O electrocardiogramă de repaus, dar şi după un test de efort. La persoanele diabetice de peste 50 de ani, cu alţi doi factori de risc asociaţi (precum tabagismul, dislipidemia, etc.) se poate recomanda şi o scintigrafie miocardică de efort pentru a exclude o cardiopatie ischemică silenţioasă.
– Un examen al fundului de ochi poate fi necesar, întrucât retinopatia proliferantă contraindică temporar activităţi fizice susţinute şi intense, care pot declanşa pusee de hipertensiune şi hemoragii retiniene.
– Examinarea picioarelor este obligatorie, persoanele cu neuropatie sau arterită
necesitând mijloace de prevenţie speciale. Igiena picioarelor şi a corpului previne micozele; bătăturile pot fi evitate prin purtarea de încălţăminte şi şosete comode, adecvate temperaturii de afară.
– Control glicemic riguros, asociat cu tratamentul hipoglicemiant ce trebuie adaptat în permanenţă, în funcţie de durata şi intensitatea efortului fizic depus.

Dr. Lavinia Vija – Medic specialist endocrinologie, Institutul Naţional de Endocrinologie “C.I. Parhon”, Bucureşti

Din revista Dona Info nr. 54