Din meditațiile lui Tolstoi: Rostul omu­lui e să fie fericit, muţumit şi să-i ajute şi pe alţii să se bucure de viaţă

0
184

Rostul omu­lui1907 – Rostul omu­lui

Am citit despre o mută oarbă care se bucură de viaţă, îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru ea şi scrie că rostul omu­lui e să fie fericit, muţumit şi să-i ajute şi pe alţii să se bucure de viaţă prin bucuria şi viaţa lor. (8 august)

Mă adresez lui Dumnezeu ca unei persoane nu numai pen­tru că aşa am fost educat, dar am fost educat aşa pentru că acest fel de-a te adresa lui Dumnezeu e propriu omu­lui. Ştiu sau pot şti că soarele e o uriaşă alcătuire de gaze încinse, dar spun, nu pot să nu spun şi să nu mă gândesc, că soarele este un cerc luminos, cald şi roşu-gălbui, careapare şi dispare în spatele liniei orizontului. Tot astfel, despre Dumnezeu ştiu şi pot şti că El este tot, că nu are margini și limite, dar cred şi spun, nu pot să nu spun şi să nu cred, că Dumnezeu este Tatăl în puterea căruia mă aflu, care e bun, mă cunoaşte şi mă poate ajuta. Şi spun: iartă-mă. Doamne, ajută-mă, mulţumescu-ţi Ţie. (8 august)

E minunată ideea lui Lao Zi despre smerenie aşa cum o înţeleg eu. El spune: „Omul care caută gloria lumească se preamărește tot mai mult; iar pe măsură ce se preamăreş­te în ochii oamenilor, slăbeşte tot mai mult în sine. El ajunge să nu mai poată face nimic singur. Însă omul care caută aprobarea lui Dumnezeu se umileşte din ce în ce mai mult înaintea oamenilor; el devine din ce în ce mai puternic şi în cele din urmă ajunge să poată face orice”. (8 august)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here