Tânăra masterandă din Hexagon, care vrea o carieră în negociere internaţională

0
178

Roxana BotaRomânia are o mulţime de tineri remarcabili. Auzim însă prea puţine despre ei, iar pe mulţi nici nu îi cunoaştem. Este şi cazul domnisoare Roxana Bota, absolventa a unui program de master în cercetare în statistica la Paris şi proaspăt admisă direct în anul doi la un master de “Negociere şi dezvoltare comercială”, tot în Hexagon.

Roxana Bota este absolventa a Facultăţii de Sociologie şi Asistenta Socială, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca. În paralel, a urmat şi seminariile Facultăţii de Istorie şi Filosofie, secţia Filosofie. Subiectul abordat şi studiat în cadrul lucrării de licenţă în filosofie i-a permis să acceadă la o bursă Erasmus în al doilea an de master, în Etica Publică Contemporană, în cadrul UPEC (Universite Paris Est Creteil).

În prezent, este proaspăt admisă direct în al doilea an la un master în “Negociere şi dezvoltare comercială” în cadrul ESM-A (Ecole Superiueure de Management en Alternace) Campus Paris, una dintre aşa-numitele “ecoles de commerce” cu regim în alternanta (2 zile pe săptămână ai cursuri, iar 3 zile pe săptămână lucrezi într-o companie în aria ta de studiu, pe o durată de 14 luni).

De asemenea, a absolvit în toamna un program de master cercetare în statistica în cadrul unui parteneriat între 3 “grandes ecoles” EHESS-ENS-ENSAE ParisTech.

De ce Franţa?

“După prima experienţă ca student internaţional Erasmus, am decis să îmi prelungesc perioada de rezidenţă în Franţa, încercând să mă integrez pe piaţa muncii.

Dificultăţile întâlnite mai ales din punct de vedere administrativ, cât şi situaţia economică zdruncinată de criză financiară din 2008, de unde şi restricţiile pe piaţa muncii, m-au orientat spre inceprea unui alt master (prin statutul de absolvent de bac+5 de la o universitatea franceză ai drept de muncă şi rezidenţa în Franţa “, ne-a povestit Roxana Bota.

Printre criteriile pe care le-a avut în vedere pentru alegerea masterului enumeră prestigiul şcolii, programul propus, posibilităţi concrete de aplicare a competentelor acumulate. “Astfel, am avut şansa de a fi acceptată în programul de master în statistica la renumită Ecole Normale Superieure Paris, Campus Jourdan, care prin parteneriatele sale ne-a conectat cu comunitatea de cecetatori în ştiinţe sociale de la EHESS Paris şi cu specialişti în statistică şi studii economice de la ENSAE ParisTech”, adăugă tânără.

Acest program, spune ea, i-a permis să se dezvolte “atât pe partea de cercetare, cât şi din punct de vedere profesional, alternând studiile cu misiuni de stagiu de parctica în cabinete de consiliere business, datamining şi institute sondaje”.

“Practic, această etapă a constituit trambulină spre decizia de a mă reorienta şi specializa şi pe partea de management şi negociere, largindu-mi astfel spectrul de oportunităţi profesionale. Am ales ESM-A îndeosebi pentru formula să de studii în alternanta.

Având un background teoretic solid, posibilitatea de transferabilitate a cunoştinţelor şi competentelor într-un mediu profesional şi acumularea de experienţă (paradoxal cerută de recrutori tinerilor absolvenţi) în paralel cu studiile de specialitate, m-au convins că această formulă poate contribui progresiv în conturarea viitoarei mele cariere”, adăugă românca.

Sistemul de învăţământ din România

“În primul rând, niciun sistem de învăţământ din lume nu e perfect! Oriunde există loc de îmbunătăţiri, ajustări, schimbări!”, menţionează tânără, înainte de a spune cum vede un roman cu experienţa internaţională de studii sistemul de învăţământ din ţara noastră.

“În opinia mea, sistemul de învăţământ românesc este excelent din punct de vedere teoretic, însă are mari carenţe în adaptarea progamelor de studii pentru piaţa muncii actuale. E trist să vezi absolvenţi de bac+5 care lucrează în meserii sub calificarea lor teoretică, de cele mai multe ori din lipsă de experienţă profesională. Ar trebui ca universităţile să ia în serios perioadele de practică, să facă parteneriate cu mediul privat/instituţiile statului, pentru a pregăti efectiv fiecare student în viitoarea să profesie.

Ar trebui să existe o complementaritate ascendenta între cele două dimensiuni!

De asemenea, este şi o chestiune de mentalitate colectivă. Masificarea învăţământului superior a dus la devalorizarea diplomei, atât a celei de studii superioare, cât şi a celorlalte niveluri de competenţă. Nu toată lumea e obligată să facă studii superioare, poţi să ai un certificat de competenta profesională, şi să fii un profesionist excelent în branşa ta! Ar trebui deci o schimbare bruscă în mentalul colectiv, de exemplu nu fac facultatea de business doar pentru că e la modă, deşi nu voi aplica niciodată ce am învăţat timp de 3 ani în licenţa”, crede Roxana Bota.

Student străin în Franţa

În mediul academic, în relaţia cu profesorii şi colegii săi, atât la şcoală, cât şi la muncă, nu au fost decât experienţe pozitive, menţionează tânără.

“Calitatea ta ca şi om, profesionalismul, seriozitatea, respectul faţă de ceilalţi transpar faţă de orice stigmatizare a originii naţionale. După cum am mai spus, m-am lovit într-adevăr de anumite dificultăţi birocratice, dar care s-au rezolvat foarte uşor odată intrat şi acomodat în sistem”, subliniază tânără, precizând că “în cadrul UPEC sunt foarte mulţi studenţi romani, instituţia având parteneriate cu mai multe universităţi din România, iar studenţii romani sunt foarte apreciaţi aici”.

Printre cei aflaţi în schimburi internaţionale, adăugă Roxana Bota, “studenţii romani au cele mai mari note, sunt serioşi, nu au absenţe şi sunt foarte îndrăgiţi atât de personalul admnistrativ, cât şi de cel pedagogic”.

“Cunoscând mai multe limbi străine, fiind deschişi şi amabili, îşi fac de asemenea nenumărate afinităţi printre colegi şi ceilalţi studenţi. EHESS este o instituţie recunoscută pentru găzduirea studenţilor internaţionali în programe de cercetare la master şi doctorat, însă în anul meu am fost singura românca. Colegii mă asimilau în grupul studenţilor din Europa de Est (bulgari, sârbi, ucrainieni, ruşi) ca fiind ambiţioşi şi precişi.

Am întâlnit în schimb cercetători şi doctoranzi romani în incinta Campusul Jourdan al Ecole Normale Superieure, extrem de apreciaţi în lumea academică”, continua Roxana Bota.

Dacă un tânăr doreşte să facă cercetare, să continue cu şcoala doctorala în ştiinţe sociale, i-ar recomanda cu toată încrederea EHESS:

“Pe lângă prestigiul şcolii în sine, are numeroase parteneriate cu marile şcoli de tradiţie din Franţa şi din străinătate, dispune de o reţea de profesori, majoritatea cercetători CNRS, şi multe programe de burse private. Dacă îşi doreşte să fie operaţional în mediul profesional, îi recomand o şcoală de tip ‘ecole de commerce’ sau programele în alternanta din universităţile de stat”.

În ceea ce priveşte tinerii care vor să îşi continua studiile în straintate, Roxana Bota are câteva sfaturi: “În primul rând, să nu îşi piardă dorinţa de visa, să-şi propună obiective măreţe şi să fie consecvent în atingerea lor! Nimic nu e imposibil dacă ai o voinţă de fier! Însă e nesesar să ştii ce vrei, să te cunoşti pe tine însuţi cât mai bine, să ştii ce ţi se potriveşte, ce ai vrea să studiezi, ce ai vrea să devii peste 10 ani, de exemplu.

Apoi, cu aceste obiective stabilite, vine şi partea de căutare a universităţii, costuri, beneficii, detalii de viaţa cotidiană. Acest proces de mentorat identifica practic marea necunoscută din ecuaţia deciziei de a studia în străinătate, mai ales cu ajutorul celor care au trecut deja prin aceste experienţe”.

Din experienţa sa de trăi în străinătate de aproape 5 ani, tânăra Roxana Bota spune românii din diaspora au un sentiment al dragostei de ţară accentuat.

Ei sunt solidari cu evenimentele din ţară, reacţionează şi sunt implicaţi în rezolvarea diferitelor polemici: “La Paris, steagul României a fost ţinut cu mândrie de nenumărate ori, de unde pot să spun că mai ales românii din străinătate sunt patrioţi şi nu şi-au pierdut sentimenul de apartenenţa la poporul român”.

Referitor la planurile de viitor, pe termen scurt îşi propune să fructifice la maximum oportunitatea de a studia la una dintre cele mai apreciate şcoli de management din Hexagon. “Având în vedere că voi avea şi şansa să acumulez experienţa profesională, îmi doresc să-mi construiesc carieră în negociere internaţională în paralel cu partea de cercetare în reţele de putere în mediul de afaceri”, încheie tânără.

În cadrul campaniei “Elite fără graniţe – Ei sunt România”, Ziare.com, în parteneriat cu Liga Studenţilor Romani din Străinătate, prezintă poveşti ale unor tineri romani excepţionali, care au studiat sau încă studiază în cadrul unora dintre cele mai prestigioase universităţi din lume şi care acum uimesc prin performante remarcabile în medicină, matematică, ştiinţe politice, economie, istorie, informatică sau biologie.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here