Rozmarinul, planta tinereţii fără de bătrâneţe

Rozmarinul, condiment natural şi panaceu pentru sănătate

0
338
rozmarinul
rozmarinul

Rozmarinul, condiment natural şi panaceu pentru sănătate

Rozmarinul- Cu un nume atât de special, rozmarinul este o plantă benefică şi cu multe calităţi vindecătoare. Deşi în ţara noastră se găsesc multe plante benefice pentru sănătate, civilizatia şi cosmopolitismul secolului nostru, ne-a îndepărtat de apropierea de natură, asa încât puţini dintre noi mai folosesc plantele ca aliaţi ai sănătăţii.  Mai ţineţi minte cum atunci când eram copii alergam desculţi cu picioarele prin iarba crudă şi verile le petreceam la tară  in lanurile de grâu si în căpiţele de fân şi beneficiam din plin de bucuria pe care natura poate sa o dăruiască în vieţile noastre? Când ne îmbolnăveam, ceaiul din galbenele sau din rozmarin, erau cele mai bune întăritoare ale imunităţii organismului. Straşnic era sa bei un ceai- două şi să te trezeşti din nou sănătos!

Si aşa cum vă spuneam, rozmarinul aduce  numeroase beneficii organismului.

Cel mai bun antiseptic- rozmarinul

Un extraordinar antiseptic, rozmarinul a fost folosit pentru purificarea aerului până în secolul XX în spitalele din Europa, prin arderea de crenguţe. Proprietăţile binefăcătoare ale plantei sunt date de diferite tipuri de antioxidanţi pe care le conţine. Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C.

Datorită efectului antiseptic, era folosit în Antichitate pentru conservarea cărnii. Planta cu frunze totdeauna verde  rozmarin, în formă de ace şi cu flori albastre, albe sau roşii, rozmarinul era utilizat în vechime ca plantă medicinală, rituală şi condimentară.

Cum se foloseşte rozmarinul

Decoct, infuzie, macerat, tinctură, ulei esenţial ori ceai, acestea sunt modalităţile de folosire a plantei care tratează cu succes gastritele şi infecţiile gastro-intestinale, favorizează secreţia bilei, accelerează tranzitul intestinal leneş, elimină gazele şi stimulează apetitul. “Rozmarinul este un remediu consacrat în afecţiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism şi artrită, are proprietăţi diuretice, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare”.
Datorită proprietăţilor sale cicatrizante, antiseptice şi antimicrobiene planta vindecă unele dermatoze, plăgi deschise, răni purulente, râie şi înţepături de insecte.

De multe ori l-am întâlnit în bucătăria mediteraneeană, unde câteva ‘signore ‘ îl foloseau ca un bun condiment în lasagna, paste şi ‘fritatta’ şi în general în orice mâncare în care aruncau doua- trei frunzuliţe proaspete de rozmarin, pentru gustul său delicios, aroma puternică şi usor amăruie.

Se foloseşte la salate, supe, mâncăruri de legume, preparate din carne. Rozmarinul merge bine cu roşii, vinete, cartofi copţi şi dovlecei. Rozmarinul se poate folosi atât sub formă de infuzie (o linguriţă de plantă se lasă la infuzat într-o cană de apă caldă) sau ca macerat, iar în acest caz, planta se lasă în apă la temperatura camerei peste noapte, dimineaţa se strecoară şi se bea.

Ionela Moldovanu