Învățături din Cartea Sfântă – Micul dejun cu Hristos – Troparul Fericitului Ieronim – Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc
15 iunie – Sfântul Proroc Amos. Fericitul Ieronim
„Amos era păstor de oi și capre. El a prorocit pe vremea împăraților israeliți Ieroboam al II-lea (748-744 î. Hr) și Ozia (769-737 î. Hr).
Ieronim a fost unul dintre tâlcuitorii de căpetenie ai Sfintei Scripturi. Născut la Roma în 331, a dobândit o amănunțită cunoaștere a limbilor latină și greacă. După o perioadă de viețuire necuvioasă, s-a pocăit și s-a făcut pustnic în Bethleem, unde a tradus Cartea Sfântă din original în latină. A murit pe la anul 420.
Micul dejun cu Hristos – extrase din Cartea Sfântă
Unul dintre sfinții Bisericii scria despre citirea cuvântului lui Dumnezeu: ‘Cei ce s-au preumblat printr-o minunată grădină nu pleacă de bună voie fără a lua cu ei patru-cinci flori, ca să le simtă parfumul și să le poarte cu ei întreaga zi.’
Canonul 27 spune că Scriptura trebuie citită acasă în zori. Iisus a spus ucenicilor Săi într-o dimineață, arătându-li-Se după Înviere: ‘Veniți de prânziți!’ (In 21, 12) Și noi putem lua masa în fiecare dimineață cu Hristos, care e Pâinea Vieții, prin Cuvântul Său.
Ai luat micul dejun cu Hristos azi dimineață?
Troparul Fericitului Ieronim
Al ortodoxiei Îndreptătorule, al bunei-cinstiri învățătorule și al curăției, al lumii luminătorule, podoaba ierarhilor cea de Dumnezeu insuflată, Ieronime înțelepte, cu învățăturile tale pe toți ai luminat, alăută duhovnicească; roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.”
„Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului” – Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Editura Cartea Ortodoxă
Învățătura din Cartea Sfântă
Cum cei ce văd o grădină cu flori de o splendoare nepământească se abțin cu greu să nu ia câteva pentru a le împodobi casa, tot astfel Cartea Sfântă este plină de învățături pentru înfrumusețarea sufletului, pe care mulți le culeg. Oricine o citește este mult îmbogățit. Din ea primești pilde, iei aminte la povețe, afli proverbe, citești psalmi. În ea este scris primul și cel mai frumos poem de dragoste pe care-l cunoaște omenirea – Cântarea Cântărilor. De la Cartea Sfântă s-au născut multe idei ale marilor scriitori, de la învățăturile lui Iisus Hristos ne luăm hrana spirituală. Ia povețele ca pe florile dintr-o grădină și împodobește-ți cugetul, modelează-ți cu ele caracterul, fii bun, ascultă-i pe ceilalți și iubește-i din inimă. Leo Buscaglia spunea că „un trandafir poate ține locul unei grădini, iar un prieten poate face cât întreaga lume”. Fii pentru ceilalți trandafirul!
Te invit să citești și Forța credinței. Luptă cu forța leului și blândețea mielului.
Ai pilde, de asemenea, și la rubrica Spiritualitate.
Mihaela Mușetescu