Rugăciunea ca loc de întâlnire a culturilor paralele

0
83

poza-rugaciunea-de-finalE timpul unei alt fel de comunicări între cultura laică și cea eclezială, ce azi par a trăi și evolua în lumi paralele. Și nu e un subiect ales întâmplător, vorbind despre un teolog de anvergura Părintelui Adrian.

Să nu uităm că în 1958 el a fost arestat ca „Mâna dreaptă” a Părintelui Daniel Sandu Tudor, în Lotul Rugului Aprins. Iar ceea ce-și propunea această mișcare  era tocmai de a creea un spațiu eclezial deschis, unde intelectualii celor două lumi cultura seculară  și cea teologică  să se întâlnească sub semnul sacru al isihasmului, al rugăciunii inimii. Al tradției de taină, în descendența starețului Vasile de la Poiana Mărului și a lui Paisie Velicikovski, dar și cu binecuvântarea stareților de la Mânăstirea Optina, adusă de călugărul rus Ioan Kulîghin, refugiat în anii 40 din Siberia, ca însoțitor al Mitropolitului Nicolae al Rostovului, exilat la Cernica.

În doar câțiva ani, înainte de a fi interzisă de autoritățile comuniste, iar apoi membrii să-i arestați, mișcarea Rugului Aprins a izbutit să marcheze pentru  totdeauna viețile celor ce au intrat în contact cu ea, să aprindă inimile lor „focul adus de Hristos pe pământ”.

De altfel, se impune aici o constatare tulburătoare: Părintele Adrian Făgețeanu se află la intersecția a două mișcări, având legături  adânci cu tradiția ortodoxă românească, și care, prin roadele lor, au marcat istoria României din anii 30 și până azi.

Destinul lui a purtat pecetea întâlnirii cu cele două personalități enigmatice care le-au inițiat. Nu putem să nu observăm acest fapt, ale cărui implicții, deși remarcate în trecerea de unii autori, încă își așteaptă tâlcuirea deplină.

Mai trebuie amintit că ambele mișcări au fost curmate de același adversar comun, reprezentat în plan politic de comunism.

„ Părintele Adrian Făgețeanu și crucea Rugului Aprins”, Omagiu la un secol de la nașterea sa 

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here