Rugăciunea îi ajută pe oameni să-şi menţină autocontrolul, din perspectiva oamenilor de ştiinţa

0
211

copilRugăciunea ajuta oamenii să îşi controleze emoţiile şi comportamentul, susţine un studiu recent.

Oamenii se întorc la rugăciune, “ca un răspuns de adaptare la cerinţele complexe ale societăţii contemporane, şi sunt recompensaţi cu putere sporită şi capacitatea de a rezista ispitei”, au spus cercetătorii.

Concluziile anterioare indicau faptul că atunci când oamenii încearcă din greu să-şi controleze gândurile şi emoţiile, creşte riscul de izbucniri agresive precum şi consumul excesiv de alcool sau alimente, subliniază Daily Mail.

Cel mai recent studiu efectuat de o echipă de psihologi germani de la Universităţile Saarland şi Mannheim a constatat că rugăciunea îi ajută pe oameni să-şi menţină autocontrolul.

“O scurtă perioadă de rugăciune personală a contracarat efectul stresului şi al epuizării nervoase”, a concluzionat echipa de cercetători, ale cărei rezultate au fost publicate în Journal of Experimental Social Psychology on-line.

“Aceste rezultate sunt în concordanţă cu o sănătate mintală mai bună şi cresc volumul de muncă şi capacităţile organismului, dobândindu-se un autocontrol mai eficient.”

Rugăciunea a avut de asemenea efecte asupra consumului de alcool, dar şi a infidelităţii, care au avut niveluri mai reduse. Autorii germani au recrutat 79 de subiecţi, dintre care 41 creştini, 14 atei, 10 agnostici, iar 14 au provenit din alte religii.

Participanţilor li s-a cerut ca timp de cinci minute fie să se gândească la un lucru de o importanţă deosebită pentru ei, fie să se roage, după aceea au fost invitaţi să urmărească un videoclip amuzant. În prima parte a videoclipului li s-a cerut să fie naturali, după care să încerce să-şi suprime emoţiile şi să-şi controleze reacţiile faciale.

În cele din urmă, li s-a aplicat testul Stroop, pentru investigarea rezistenţei la interferenţa sarcinilor, în care cuvintele care descriu culori apar în cerneluri diferite, cum ar fi de exemplu cuvântul albastru scris cu cerneală roşie.

Participanţii trebuiau să răspundă la culoarea cernelii, nu la cuvântul scris, ceea ce implică autocontrol, deoarece instinctul nostru este acela de a citi cuvântul care ne apare în faţa ochilor.

Cei care s-au gândit la ceva deosebit în prima parte a testului au avut dificultăţi în a-şi masca reacţiile faciale, dar şi în rezolvarea testului.

Acest lucru nu a fost valabil pentru participanţii care s-au rugat la începutul studiului, constatându-se că ei au avut un nivel ridicat de auto-control până la terminarea experimentului.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here