S-a întâmplat astăzi, 18 ianuarie – Calendarul zilei

0
56
astăzi 18 ianuarie

S-a întâmplat astăzi, 18 ianuarie – Calendarul zilei.

Sărbători ortodoxe: † Sf. Ier. Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei.
Sărbători greco-catolice: Sf. aep. Atanasie și Chiril. Începe octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor.
Sărbători romano-catolice: Sf. Prisca, m.

Personalități care s-au născut astăzi 

1689: Charles-Louis de Secondat, Baron de la Brede et de la Montesquieu, cunoscut ca Montesquieu, scriitor și filosof, importantă și complexă figură a iluminismului francez. Cea mai importantă operă: „Scrisori persane”.
1726: Prințul Henric Louis al Prusiei, om de stat și general.
1795: Marea Ducesă Anna Pavlovna a Rusiei. A fost regină a Olandei, fiind soția lui William al II-lea al Olandei.

Astăzi, după 1800…

1808: Prințesa Vilhelmine Marie a Danemarcei. A avut două căsnicii. Ultimii ani i-a dedicat binefacerilor și operelor de caritate.
1829: Ludvig Lorenz, fizician și matematician danez. A publicat legea care leagă indicele de refracție a unei substanțe de polarizabilitate. Această lege a mai fost descoperită independent și de Hendrik Lorentz (Nobel pentru fizică), de aceea este cunoscută sub numele de ecuația Loretz-Lorenz.
1848: Ioan Slavici, romancier, nuvelist, memorialist, dramaturg, jurnalist român. Opera sa literară este inspirată de viața satului ardelean. Scrieri celebre: „Mara”, „Moara cu noroc”, „Pădureanca”, „Din bătrâni”.

1880: Paul Ehrenfest, matematician și fizician austriac. Domenii de interes: mecanica statistică, mecanica cuantică. A elaborat teoria tranzițiilor de fază și teorema Ehrenfest.
1886: Ștefan Dimitrescu, pictor, portretist și peisagist român realist-critic, unul dintre fondatorii asociației „Arta română”. A întemeiat „Grupul celor patru”, alături de Nicolae Tonitza, Francisc Șirato și Oscar Han.

astăzi Oliver Hardy
Oliver Hardy și Stan Laurel

1892: Oliver Hardy, actor american, cunoscut la noi mai mult ca Bran, personajul din „Stan și Bran”(”Laurel & Hardy), unde a format un duet celebru de comedie cu Stan Laurel, la începutul epocii clasice a cinematografiei americane (sec. XX). A decedat, la numai 65 de ani, în urma unui infarct.
1897: Dimitrie Găzdaru, lingvist român, discipolul și asistentul lui Alexandru Philippide. A fondat prima catedră de romanistică din Argentina, țară în care a rămas până la sfârșitul vieții.
1898: Filip Brunea-Fox (Filip Brauner), reporter și traducător român, celebru în perioada interbelică. Alături de Geo Bogza, a pus bazele reportajului literar românesc.

Astăzi, după 1900…

1904: Cary Grant, celebru actor american, laureat al Premiului Oscar. Dintre filme: „Mândrie și pasiune”, „Să prinzi un hoț”, „Arsenic și dantelă veche”, „Afaceri încurcate”.
1915: Santiago Carillo, om politic spaniol, lider al Partidului Comunist Spaniol între 1960 și 1982.
1916: Silviu Brucan, jurnalist, ideolog comunist și analist politic român.
1925: Gilles Deleuze, unul dintre cei mai importanți filosofi francezi ai secolului XX. Semnează mai multe opere împreună cu Felix Guattari. Dintre studiile sale pe teme de artă, filosofie, literatură, cinematografie și politică se numără: „Capitalism și schizofrenie. Anti-Oedip”, „Kafka. Pentru o literatură minoră”, „Nietzsche și filosofia”, „Diferență și repetiție” etc..
1937: John Hume, politician nord-irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1999).

1955: Kevin Costner, celebru actor, producător și regizor american. A primit două premii Oscar, unul dintre ele pentru rolul din „Dansând cu lupii”. Alte filme: „Incoruptibilii”, ”Bodyguard”, „Lumea apelor”, „Răzbunarea”, „Robin Hood, prințul hoților”, „Poștașul”, ”J.F.K.” etc..
1961: Carmen Tănase, celebră actriță de teatru și film. A debutat alături de Olga Tudorache, în piesa „Fluturi, fluturi”. Între 1984 și 1990 a fost actriță la Teatrul Vasile Alecsandri din Iași. Din anul 1990 a început colaborarea cu Teatrul Odeon.
1978: Bogdan Lobonț, celebru fotbalist român. A jucat la echipele Rapid, Ajax, Dinamo, Fiorentina, AS Roma. A jucat pentru selecționata României, în special ca portar, în 78 de meciuri. A primit medalia „Meritul Sportiv”.

Astăzi îi comemorăm pe: 

350: Constant, împărat roman.
474: Leon I, împărat bizantin, cunoscut și ca Leon I Tracul.
1367: Regele Petru I al Portugaliei. A fost supranumit „cel Just”.
1586: Margareta de Parma, Ducesă de Parma și guvernatoare a Țărilor de Jos Habsburge, fiica lui Carol Quintul.
1821: Alexandru Șuțu, domn al Moldovei, caimacam și Domn al Țării Românești, ultimul domn fanariot din Țara Românească.
1862: John Tyler, politician, cel de-al zecelea președinte al SUA, primul președinte care a ajuns în această funcție datorită/ din cauza decesului predecesorului său.
1878: Antoine Cesar Becquerel, fizician francez, pionier al studiului fenomenelor electrice și luminescente.

astăzi 18 ianuarie
Astăzi, după 1900…

1936: Rudyard Kipling, poet și prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1907). Dintre scrieri se remarcă: „Cărțile junglei”, „Stalky și compania”, „Kim”, „Se lasă noaptea”, poemele „Dacă”, „Învață de la toate”, „Fă-ți timp”. A refuzat un titlu nobiliar și postul de „poet laureat”. Motivația juriului la decernarea premiului Nobel: „Pentru puterea de observație, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și remarcabilul talent narativ…”
1999: Marian Papahagi, critic literar, traducător și eseist român, director al Centrului Cultural Român de la Roma.

Citiți și 15 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 2000…

2009: Grigore Vieru, poet român din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române. A publicat numeroase volume de versuri, unele fiind sursă de inspirație pentru melodii celebre. A încetat din viață în urma traumelor cauzate de un accident de mașină. „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”, spunea Grigore Vieru.
2011: Cristian Pațurcă, cântăreț, compozitor, revoluționar român. S-a implicat activ în manifestările din Piața Universității din 1990.
2017: Ion Besoiu, celebru actor român de teatru, film, radio și televiziune. A debutat în „Toate pânzele sus!”. A jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. A fost pentru 12 ani directorul Teatrului „Lucia Sturza Bulandra”, București.
2017: Peter Abrahams, prozator sud-african, considerat clasic al „negritudinii”. Romanele sale tratează, cu predilecție, tema rasismului.

Evenimente care au rămas în istorie. Astăzi s-a întâmplat:

1486: Are loc căsătoria Regelui Henric al VII-lea al Angliei cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, reunind astfel Casa de Lancaster cu Casa de York.
1523: Se înființează orașul Ciudad de los Reyes, actuala capitală a Perului, Lima. Orașul a fost înființat de conchistadorul Francisco Pizzaro.
1671: Piratul Henry Morgan cucerește orașul Panama.
1701: Frederic I devine rege al Prusiei.
1733: La o grădină zoologică din Boston este adus primul urs polar ce urma să fie prezentat în public pe teritoriul SUA.
1778: James Cook, explorator englez, este primul european care descoperă Insulele Hawaii. El le numește Insulele Sandwich.
1799: Este inventată prima instalație de produs hârtie. Un francez, Louis Robert, primește brevetul.

Astăzi, după 1800…

1817: Jose de San Martin conduce armata revoluționară peste Anzi împotriva regaliștilor spanioli din Chile.
1821: Începe Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu.
1844: Premieră la Iași: comedia „Iorgu de la Sadagura” de Vasile Alecsandri. Este prima scriere dramatică originală a marelui bard, considerată piatră de temelie a dramaturgiei românești.
1871: Wilhelm I este proclamat primul împărat al Germaniei. Kaiserul Wilhelm I și Otto von Bismarck proclamă Al doilea Imperiu German.
1878: Spiru Haret susține teza de doctorat cu tema „mecanică cerească” și obține titlul râvnit de la Universitatea Sorbona.
1879: Premieră la Teatrul Național București: „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale.
1887: Lazăr Edeleanu, chimist român, sintetizează pentru prima dată amfetamina, un puternic stimulent al sistemului nervos central Procedeul are loc la Universitatea Friedrich-Wilhelms.
1896: Prima demonstrație cu un aparat de raze X.

Citiți și 16 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1903: Prima transmisie radio transatlantică din SUA este făcută de la un radio transmițător din Massachusetts.
1911: Pilotul american Ely, reușește să aterizeze pentru prima oară, cu un avion „Curtis”, pe o navă, cuirasatul „Pennsylvania”.
1915: Ciocnire a două trenuri în Colima-Guadalajara Mexic. Au murit aproape 600 de oameni.
1916: Un meteorit lovește o casă din Missouri.
1919: Ia ființă Bentley Motors Limited, celebră companie de automobile.
1919: Se desfășoară Conferința de pace de la Paris. O delegație română se numără printre participanți. Se discută despre tratatele care încheie oficial Primul Război Mondial.
1919: Compozitorul și muzicianul Ignacy Jan Poderewski devine prim ministru al Poloniei.
1923: Este transmis primul mesaj telegrafic prin radio, din Olanda în Indiile de Est Olandeze.
1934: Premieră la New York: „O zi fără sfârșit” de Eugene O’ Neill.

1941: În Transilvania de Nord-Est, teritoriu ocupat de Ungaria prin decizia dispusă de Dictatul de la Viena, se ia măsura ca satele românești să fie scrise cu grafie maghiară.
1944: Louis Armstrong interpretează în primul concert de jazz de la The Metropolitan Opera House, New York.

Astăzi, după 1945…

1945: Armata Sovietică intră în Cracovia.
1947: „Moulin Rouge” încheie colaborarea cu Teatrul Ziegfeld din New York, după 831 de reprezentații.
1951: Primul detector de minciuni s-a folosit pentru prima oară în Olanda.
1954: Amintore Fanfani formează guvernul italian.

1960: Se încheie un tratat de apărare americano-japonez.
1964: Beatles intră pentru prima oară în US Billboard Chart cu piesa „I Want To Hold Your Hand” (Nr. 45).
1968: Apare piesa „Iona” a lui Marin Sorescu.
1969: Avionul 266 United Airlines se prăbușește în Golful Santa Monica. Toți cei 38 de oameni aflați la bord mor.
1977: Se descoperă cauza legionelozei, boală infecțioasă cu potențial mortal. S-a stabilit că era cauzată de o bacterie aerobă, numită Legionella Pneumophila.
1980: Albumul „The Wall” al formației Pink Floyd ajunge nr.1 în topuri.
1989: Astronomii descoperă un pulsar în resturile unei Supernove 1987A (LMC)

1990: Patrimoniul fostului PCR trece în proprietatea statului, printr-un decret-lege dat de CFSN.
1991: Cel mai lung meci de la Australian Open. Boris Becker îl învinge pe italianul Omar Camporese în 5 ore și 11 minute.
1995: Papa Ioan Paul al II-lea începe vizita în Australia.
1999: Se inaugurează, la București, „Centrul de Formare Diplomatică și Relații Internaționale”.

astăzi 18 ianuarie
George Clooney
Astăzi, după 2000…

2000: Meteoritul ”Tagish Lake” lovește Terra.
2002: Se termină războiul civil din Sierra Leone.
2005: Se lansează cel mai mare aparat de zbor din lume pentru transportul civil, avionul A380. Constructorul este compania „Airbus”, iar inaugurarea a avut loc la Toulouse.
2007: Uraganul Kyrill distruge mai multe locuri din Vestul Europei și ia vieți omenești.
2008: George Clooney devine mesager pentru pace al Națiunilor Unite.
2016: Oxfam dă publicității: Cei mai bogați 62 de oameni din lume dețin o avere cât jumătate din restul oamenilor de pe Glob.
2018: Maya Gabeira, surferiță braziliană, urcă pe cel mai înalt val atins de o femeie – 2072 m (în Portugalia).

Mihaela Mușetescu

Citiți și 17 ianuarie – Calendarul zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here