Să începem ziua mâncând sănătos!

0
100

reteteDovlecelul, nu numai că are un gust delicios şi o textură care se potriveşte mai multor preparate culinare, dar oferă şi nenumărate beneficii pentru sănătate.

Bogaţi în apă, aproximativ 95%, şi cu un conţinut important de fosfor, potasiu, magneziu, calciu, carbon, dar şi de vitaminele A, B, C şi E şi antioxidanţi carotenoizi, dovleceii contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, reduc riscul de infarct şi accidente vasculare, au un rol benefic în scăderea tensiunii arteriale, dar şi în prevenirea cancerului de colon.
Cunoscuţi şi sub numele de bostănei, dovleceii au virtuţii terapeutice extraordinare, aceştia fiind cea mai populară legumă a sezonului. Sunt ieftini, gustoşi şi hrănitori şi încă de acum 7.000 de ani erau consideraţi drept un „medicament” natural împotriva diverselor boli.
Iată care sunt principalele beneficii pentru sănătate pe care le oferă dovlecelul:

Împotriva bolilor cardiovasculare – Scade mai ales tensiunea arterială
Potasiul şi magneziul prezenţi în dovlecel ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Dacă este necontrolată, hipertensiunea arterială poate duce la ateroscleroza (daune ale vaselor de sânge), atac de cord şi multe alte afecţiuni grave. De asemenea, potasiul şi magneziul au rolul de a atenua stresul şi de a îmbunătăţi sistemul circulator al organismului. Manganul, vitaminele A, C şi B2, magneziul, potasiul, cuprul, fosforul şi fibrele ajută la prevenirea aterosclerozei, iar acidul folic ajută organismul să reducă homocisteina care contribuie la apariţia atacurilor de cord sau cerebrale. Fibrele scad nivelul colesterolului din sânge, reducând astfel riscul apariţiei aterosclerozei şi apariţia afecţiunilor cardiace.
Previne cancerul – Deoarece fibrele dietetice promovează mişcările sănătoase şi regulate ale intestinelor, sumele mari de fibre din dovlecel ajuta, de asemenea, la prevenirea toxinelor cancerigene să se stabilească în colon. Mai mult decât atât, vitaminele A şi C, precum şi acidul folic, găsiţi în dovlecel acţionează ca antioxidanţi puternici care lupta împotriva stresului oxidativ, ce poate duce la apariţia mai multor tipuri de cancer.

Scade nivelul de colesterol rău – Fibrele alimentare din dovlecel ajuta la scăderea colesterolului rău prin ataşarea acestuia de acizii biliari pe care-i produce ficatul prin digestia grăsimilor. Deoarece fibră se leagă atât de bine de acizii biliari, aceasta aglomerare are capacitatea de a digera imediat grăsimea. În plus, nivelurile ridicate de vitamina A şi vitamina C din dovlecel previn oxidarea colesterolului în vasele de sânge ale organismului, împiedicând debutul aterosclerozei.

Conţine puţine calorii – O cană de dovlecel conţine doar 36 de calorii şi 10% din necesarul zilnic de fibre dietetice, ajutând astfel la digestie, prevenind constipaţia şi menţinând un nivel de zahăr optim în organism.

Sursa: lastegulete.vio

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here