Să iubim mult Biserica

0
147

bisericaPentru a păstra unitatea dintre noi trebuie să facem ascultare de Biserică, de episcopii ei. Ascultând de Biserică, ascultăm de Hristos Însuși. Hristos voiește să fim o turmă, cu un păstor. Să ne doară pentru Bioserică. Să  o iubim mult. Să nu îngăduim  a fi judecați reprezentanții ei. În Sfântul Munte duhul pe care l-am învățat a fost cel ortodox, adânc, sfânt, tăcut, fără dezbinări, fără certuri și judecăți. Să nu-i credem pe cei ce judecă cele sfinte. Și chiar de am vedea cu ochii noștri vreun lucru rău săvârșit de un sfințit slujitor, să nu o credem, să nu ne gândim la asta, nici să o transmitem mai departe.

Același lucru este valabil și pentru mădularele laice ale Bisericii, pentru fiecare om. Toți suntem Biserica. Cei ce judecă Biserica pentru greșelile reprezentanților ei, chipurile pentru a ajuta la îndreptare, fac o mare greșeală. Aceștia nu iubesc Biserica. Și, firește, nici pe Hristos. Iubim Biserica atunci când îmbrățișăm fiecare mădular al ei și facem tot ceea ce face Hristos. Ne jertfim, priveghem, facem totul ca și Acela, Cel care ocărând fiind, nu răspundea cu ocară; suferind, nu amenința (I Petru 2, 23).

Să luăm aminte și la rânduială. Să trăim Tainele, îndeosebi Taina Sfintei Împărtășanii. În ele se află Ortodoxia. Hristos Se aduce pe Sine Bisericii prin Taine, și mai ales prin Sfânta Împărtășanie. Să vă spun despre o vizită pe care Dumnezeu mi-a făcut-o mie, smeritului, ca să vedeți cât har au Tainele.

Cu mult timp în urmă, îmi ieșise pe spate un coș care mă durea foarte tare. Era foarte mic, ca o gămălie de ac. Durerea s-a întins pe partea stângă a spatelui. Era cu neputință de purtat. Mi s-a făcut Sfântul Maslu la chilie, în Milesi. Așa, cum mă durea, m-au uns cu untdelemn sfințit și îndată s-a stins durerea! Atât de mult m-a bucurat această cercetare a lui Dumnezeu, încât oricui venea, îi ziceam:

-Ia din mirul acesta. Orice durere ai, să pui din el. Iertați-mă că v-am spus, dar este spre slava lui Dumnezeu.

„Ne vorbește părintele Porfirie” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here