Să ne amintim de … Constantin Brâncuşi

0
503

Constantin Brâncuşi

19 februarie 1876 – 16 martie 1957

Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptură contemporană. Constantin Brâncuşi a fost ales postum membru al Academiei Române.

Viziunea lui Brâncuşi asupra vieţii era influenţată atât de Platon cât şi de conceptele filosofilor orientali.

Constantin Brâncuşi a eliberat sculptură de preponderenţă imitaţiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realităţii, a preconizat exprimarea esenţei lucrurilor, a dinamismului formei, a unit sensibilul cu spiritualul.

rugaciuneÎn opera sa, Brâncuşi a oglindit felul de a gândi lumea a ţăranului român.

Prin obârşia sa ţărănească, şi-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradiţiile, miturile şi funcţia magică a artei populare româneşti.

Brâncuşi este, neîndoielnic, un asemenea moment al conştiinţei artei moderne. El concentrează sensurile unei întregi ere a evoluţiei spiritului creator.

OgoliulReprezentant al mişcării artistice moderne, Constantin Brâncuşi este considerat de mulţi ca fiind cel important sculptor ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avantgardei pariziene.

Brâncuşi a dat veacului nostru conştiinţa formei pure.

El a asigurat trecerea de la reprezentarea figurativă a realităţii, la exprimarea esenţei lucrurilor. A reînnoit în mod revoluţionar limbajul plastic, îmbogăţindu-l cu o dimensiune spirituală. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât şi importanţa acordată luminii şi spaţiului sunt trăsăturile caracteristice ale creaţiei lui Brâncuşi.

Studiile referitoare la opera lui Brâncuşi împărtăşesc, fără excepţie, o concluzie formulată în termeni lipsiţi de echivoc: arta brâncuşiană constituie una din sursele ideilor esenţiale pe care se clădeşte civilizaţia vizuală a secolului al XX-lea. Brâncuşi a scos în evidenţă lumii occidentale dimensiunea sacră a realităţii.

poarta sarutuluiDin 1963 până astăzi, au apărut în toate părţile lumii peste 50 de cărţi şi monografii şi mii de articole şi studii despre Constantin Brâncuşi, determinând în mod decisiv locul lui ca artist genial şi chiar ca “unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor” (Jean Cassou). În 1937, cunoscutul sculptor englez Henry Moore scria: ” Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure”. Unul dintre cei mai importanţi arhitecţi contemporani, Frank Gehry indică cu precizie influenţa pe care a avut-o asupra sa marele sculptor român Constantin Brâncuşi.

„Am şlefuit materia pentru a afla linia continuă. Şi când am constatat că n-o pot afla, m-am oprit; parcă cineva nevăzut mi-a dat peste mâini”. (Constantin Brâncuşi)

Sursa: brancusi.1dez.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here