Să ne rugăm cu evlavie faţă de Dumnezeu

0
73

Cine este Cel Căruia noi ne adresăm? Nu este doar un om asemenea nouă. Este Creatorul Cel Preaînalt, Domnul Cerului şi al Pământului, Preaputemicul, Atotsfântul şi Nemărginitul Dumnezeu.

Cine suntem noi? Nişte creaturi mici, oameni păcătoşi şi neputincioşi. Con­ştiinţa măreţiei lui Dumnezeu ne face să avem evlavie fată de El. Si această evlavie trebuie să o arătăm în timpul rugăciunii prin atitudinea noastră atentă şi prin modul cu care ne spunem rugăciunile.

Când cineva rosteşte rugăciunile în grabă sau când nu are niciun sentiment faţă de Cel Căruia se adresea­ză sau când cântă un imn bisericesc pentru a-şi eviden­ţia vocea sau când în biserică se uită în dreapta şi în stân­ga, atunci dă dovadă de lipsă de evlavie. O astfel de rugăciune nu este primită de Dumnezeu.

Dacă intrăm în biroul unui ministru fără nicio reţinere şi cerem fără respect ceea ce vrem, acesta ne va da afară şi nu vom re­uşi să rezolvăm nimic. În faţa persoanelor oficiale ne prezentăm cu o atitudine plină de respect, în vreme ce lui Dumnezeu ne rugăm adesea fără respect şi fără evla­vie. Însă acest lucru este total inacceptabil. Bunul creştin se roagă întotdeauna cu multă evlavie.

Kallinikos Karousos, fostul mitropolit al Pireului, Adevăruri mari, în cuvinte simple: Ghid de viață duhovnicească, Editura Egumenița, 2017