Să nu stăm de vorbă cu diavolul

0
179

vorbaCând vine câte o întristare prea mare, atâta să o folosesc: pentru păcate; sunt păcătos. Iar când vine o mâhnire că mi-a făcut cineva rău, să o țin; ori să zic o glumă, fără să vatăm pe cineva. Să fiu în curaj.

Când văd că obrăznicesc, obrăznicește trupul, atunci îi spun așa: „Să știi, dacă mor acum, mă iau diavolii la iad”; iar când văd că mă dă în deznădejde, îi spun așa: „Hristos a venit pentru cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu”; iar când vine duhul hulei, îi spun așa: „Toată hula ta, asupra capului tău să fie” și, cât pot, nu stau de vorbă cu gândurile; și când vine, zic „Doamne Iisuse…”; și Duhul Sfânt îl izgonește pe diavolul, nu puterea noastră; numai să nu stăm de vorbă cu el și să cerem mila lui Dumnezeu.

Pe fiecare Duhul Sfânt îl va ajuta, în măsura în care dorește el să se mântuiască: Pe măsură ce caută cineva să biruie patimile trupești, pe acea măsură Duhul Sfânt îi va aprinde inima de Dorul lui Dumnezeu. Dacă eu caut să nu le birui, dorul de Dumnezeu nu sporește.

„Lupta pentru smerenie și pocăință” – Părintele Proclu Nicău

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here