Sa redescoperim dulcea Bucovina

0
83

 

Manastirea-Voronet
Manastirea-Voronet

Drumul spre inima Moldovei

Drumul spre inima Moldovei poate începe din Brașov, în direcția Lacul Roșu ( a se citi legenda lacului la destinație și originea acestuia)  – Cheile Bicazului, pe traseul Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Gheorghieni – Poiana Teiului. Traseul oferă un peisaj pitoresc printre munți, prin Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș și Parcul Național Ceahlău până la Bicaz. Pensiunile din zona sunt modeste, primitoare și ieftine.

Daca doriti sa va reintoarceti cu inima la copilarie, va puteti abate din drum pe langa Ozana “cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul” si sa vizitati Humulestiul lui Creanga si casa memoriala, langa Targu Neamt. Orice om cu inima de copil, isi doreste sa mai vada odata locul copilariei lui Nica. In drum spre Cetatea Neamtului, puteti vizita Manastirea Agapia si Varatec, incluse in Patrimoniul Unesco,  pentru valoarea lor istorica si culturala. Acolo veti gasi Casa memoriala a lui Alexandru Vlahuta si la Varatec, mormantul Veronicai Micle.

Desprinzandu-ne de calea istorica si culturala, luam calea spirituala si ajungem la manastirea Neamt, iar mai apoi traseul duce la Vatra Dornei, Gura Humorului, ca sa intram in dulcea si traditionala Bucovina. Plina de o salba de manastiri, perle arhitectonice si spirituale, ele imbogatesc sufletul si locurile unde se afla.

In drum spre Radăuți, puteti vizita manastirile Moldovița, Sucevița, Voroneț și Putna, dar mai întâi vizităm dincolo de Gura Humorului, prin Păltinoasa, casa memorială Ciprian Porumbescu.

 Voronetul si albastrul de Voronet

Am auzit cu totii de albastrul de Voronet, care fascineaza si incanta, iar mai sus, dincolo de Suceava, la manastirea Putna, gasim mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant. Acolo puteti citi pisaniile si puteti face o calatorie cu gandul la istoria glorioasa a Manastirii Putna. Tot acolo puteti vizita chilia lui Daniil Sihastrul, acel duhovnic care il dojenea cu cuvant aspru si ii dadea canon lui Stefan sa construiasca cate o manastire.

Gradina Edenului, numita Putna
Gradina Edenului, numita Putna

Mănăstirea Sucevița cu hramul Învierea Domnului a fost ctitorită înainte de 1851 de către Teodosie Barbovschi, frații Movilă. Pictura este realizată de doi zugravi români, Ion și Sofronie, care au terminat împodobirea cu pictură în anul 1956. Tot aici odihnesc Eremia Movilă și Simion Movilă, domni ai Țării Moldovei, dar și alți membri ai familiei. Tot aici pot fi atinse moaștele mai multor sfinți aflate într-o raclă. Muzeul Mănăstirii Sucevița posedă o bogată colecție de icoane, obiecte de cult, precum și acoperămintele de mormânt cu portretele celor doi domnitori Eremia și Simion Movilă.

Incheind periplul nostru prin dulcea  Bucovina, cei care viziteaza aceasta zona de Romanie binecuvantata, merg la casele lor mai incarcati spiritual si cu inima mai usoara. Sa luam aminte ca o calatorie face cat zece carti citite, cum spunea un scriitor. Si istoria vie pe care o intalnim in drumurile noastre este atat de frumoasa, precum aurul amintirilor care inunda fiecare familie care trece pe aici. In aceasta calatorie se sudeaza familia, se sudeaza gandurile si certitudinea devine o stare de fapt. Devenim printr-o subtilitate a harului, mai cunoscatori ai arborelui genealogic ai urmasilor lui Stefan. Acolo in gand, aurul aristocratiei care afirma spiritualitatea noastra, este alcatuit din gandurile sfintite prin dor de tara si de istorie, cu dor de Bucovina si de Stefan.

Ionela Moldovanu