Să reduci toate la Dumnezeu

0
96

_DSC9799Fiule, dacă dorești să ai adevărată fericire, atunci eu trebuie să-ți fiu ținta ta cea mai înaltă și cea mai din urmă. Această dorință, îți va curăți inima de toate poftele necurate, care foarte des te trag spre iubirea de tine însuți și de făpturi. Căci dacă te vei căuta pe tine însuți în vreun lucru, adică folosul tău, degrabă vei cădea în moleșeală și în amorțeală. Să reduci deci toate la Mine, căci Eu ți le-am dat pe toate. Socotește orice lucru bun ca izvorând din bunul cel mai înalt, și pentru aceasta redu toate la Mine, de unde izvorăsc toate.

Din Mine, ca dintr-un izvor nesecat, scoate apă vie și cel mic, și cel mare, și bogatul, și săracul; și toți cei ce-Mi slujesc din dragoste curată, primesc de la mine har peste har. Cine însă caută laudă sau bucurie în altceva afară de Mine, lauda și bucuria aceluia nu va fi nici adevărată, nici statornică; inima lui va afla necaz și strâmtorare în toate căile lui. De aceea orice lucru bun care poate fi în tine să nu ți-l atribui ție; și virtutea pe care o vezi la vreun om să n-o atribui lui, ci orice lucru bun și orice virtute s-o pui pe seama lui Dumnezeu, izvorul oricărui bine, fără de care omul n-are nimic. Eu ți-am dat tot ce este bun și voiesc ca să Mi se dea înapoi tot; și cer foarte serios mulțumirea care Mi se cuvine pentru tot binele pe care ți l-am făcut.

Acesta este adevărul care alungă deșertăciunea slavei din inima omului. Și în inima în care harul ceresc și adevărata dragoste își vor fi făcut locaș, acolo nici pizma, nici iubirea de sine, nici în sfârșit tot ce ar putea să-i tulbure slobozenia dinlăuntru nu va mai avea loc. Căci dragostea dumnezeiască biruiește toate și întărește toate puterile sufletești. Dacă ai aflat odată dreapta înțelepciune, atunci numai afli bucurie în altceva decât în Dumnezeu, în care îți pui apoi nădejdea. Căci nimeni nu e bun decât numai unul Dumnezeu, căruia, în toate și mai pre sus de toate, I se cuvine laudă și binecuvântare în veci.

„Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here