Salariul minim pe economie, mai mare de la 1 ianuarie. Cele mai importante schimbări legislative care intră în vigoare în 2019

0
96
Salariul minim
Salariul minim

Salariul minim pe economie

Anul 2019 a adus cu sine și o serie de schimbări legislative care au intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Salariul minim pe economie

Salariul minim brut creşte de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei pentru cei care nu au studii universitare şi 2.350 de lei pentru cei care au studii superioare, a căror funcţie impune asemenea studii şi care au o vechime profesională de minimum un an.

Salariul minim brut al angajaţilor din construcţii va fi majorat la 3.000 de lei, dacă firma obţine cel puţin 80% din venituri din construcţii, în fiecare lună. Aceşti angajaţi vor fi scutiţi de plata cotei de 3,75% către Pilonul II de pensii, pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2028.

Voucherele, înghețate 

De asemenea, din prima zi a anului, până în 31 decembrie 2021, toate tipurile de vouchere şi de indemnizaţii, inclusiv cele de vacanţă, care le sunt acordate bugetarilor, sunt plafonate la nivelul existent în decembrie 2018. De exemplu, voucherele de vacanţă vor rămâne la valoarea de 1.450 de lei.

De altfel, în acest an se unifică regimul fiscal al biletelor de valoare. Veniturile persoanelor fizice primite sub forma tichetelor de masă, voucherelor de vacanţă, tichetelor cadou, tichetelor de creşă, tichetelor culturale, sunt asimilate veniturilor salariale date în natură şi sunt impozitate cu 10%. Pentru acestea nu se datorează asigurări sociale obligatorii.

Indemnizaţie de hrană

Prima zi a anului aduce bugetarilor o indemnizaţie de hrană şi una de vacanţă. Aceste sume sunt considerate venituri din salarii şi sunt impozitate cu impozitul pe venit şi se reţin asigurările sociale obligatorii, adică contribuţia la pensii, precum și cea la sănătate.

Pentru salariaţii din sistemul public, orele lucrate peste programul de lucru se vor compensa doar cu timp liber. Măsura se aplică pentru perioada anilor 2019 – 2021.

Angajare zilieri

De la începutul acestui an, vor mai putea fi angajaţi zilieri doar în agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere; pescuit şi acvacultură.

Majoritatea zilierilor vor putea lucra cel mult 120 de zile, pe an, iar o firmă nu va putea folosi un zilier mai mult de 25 de zile într-o lună.

Pilonul II de pensii

Punctul de pensie va fi majorat, iar pensiile vor crește din luna septembrie. Pe de altă parte, cei care contribuie la Pilonul II de pensii vor putea să se retragă, dacă au contribuit minimum cinci ani, prin depunerea unei cereri.

Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie, ei nu-şi vor putea retrage sumele virate, dar vor putea să îşi vireze întreaga cotă pentru pensii, de 25% din salariul brut, către Pilonul I.

Prețul benzinei

Benzina comercializată trebuie să conţină 8% biocarburant, faţă de procentul anterior de 4,5%, iar acest lucru poate conduce la creșterea prețurilor.

Toate amenzile vor fi virate într-un cont unic, cu excepţia celor de circulaţie. Pentru cele din urmă, sistemul este în faza de testare. Sumele încasate vor fi virate către bugetul local sau de stat, în cel mult două zile de la plată.

Servicii în roaming, mai ieftine

Suprataxa aplicată consumului de date în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în Uniunea Europeană scade cu 25%, iar volumul de consum rezonabil creşte cu 25%, comparativ cu cel de anul trecut. În plus, din 3 ianuarie 2019 scade și tariful pentru apelurile primite.

De asemenea, operatorii telecom care deţin licenţe 3G, 4G şi 5G vor avea de achitat o taxă de 2-4% din cifra de afaceri din anul precedent, înmulţită cu numărul de ani pentru care se acordă licenţa.

Taxa pe lăcomie

Tot de la 1 ianuarie, Băncile au de achitat o taxă pentru activele financiare, dacă media trimestrială a ROBOR la 3 luni şi la 6 luni depăşeşte 2%.

Firmele din energie şi gaze vor trebui să achite o contribuţie de 2% din valoarea cifrei de afaceri pe care o obţin din licenţa pentru aceste activităţi. Anterior, această contribuţie era cu aproape un procent mai mică. Suma aferentă va fi virată către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), aşa cum era prevăzut şi anterior.

Taxe pe jocuri de noroc

Organizatorii de jocuri de noroc vor trebui să achite o taxă lunară reprezentând 2% din totalul taxelor de participare încasate lunar.

De asemenea, vor mai avea de achitat o cotă de 1.000 de euro, dacă organizează jocuri de noroc tradiţionale, şi de 5.000 de euro, dacă organizează jocuri de noroc la distanţă şi sunt în clasa I sau clasa III.

Citește și:
NOBEL 2018: Cercetătorii William D. Nordhaus şi Paul M. Romer
S-a deschis a doua bancă de alimente din România
Produsele alimentare certificate calitativ, identificate printr-o aplicaţie

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here