Din bucătăria veche românească: Cremă de căpșuni şi Salată de boeuf

0
519

salată de boeuf si crema de capsuniSalată de boeuf și Cremă de căpșuni sunt două dintre rețetele care au fost publicate în ”Bufet rece și cofetărie” (1936).

Lucrarea este scrisă de Lucreția Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licențiată în științe, relateaza Agerpres.

Salată de boeuf 

Cantități: o jumătate de kg carne de vițel sugaciu, 4 cartofi, 3 morcovi, 3 pătrunjei, 3 castraveți acri din oțet, 2 ouă răscoapte, o jumătate kg de mazăre verde, boabe, sare. Pentru maioneză: 3 gălbenușe de ou fierte, 3 gălbenușe crude, 4 dcl. untdelemn, sucul dela o lămâie, sare. Cine dorește adaugă și 2 lingurițe de muștar.

Carnea împreună cu morcovii și pătrunjeii curățiți de coajă se pun să fiarbă în apă clocotită cu sare. Mazărea boabe se fierbe separat. Cartofii tot separat, însă în coaja lor.

Când totul s’a fiert, carnea și zarzavatul, apoi cartofii curățiți de coajă se taie în bucăți pătrate, asemenea și cele două ouă răscoapte împreună cu castraveții acri. Se pun toate într’un castron de porțelan și se adaugă sarea necesară.

Se prepară maioneza, se amestecă cu cele de mai sus, se pune pe farfurie, se dă forma dorită, se îmbracă din nou cu maioneză, se garnisește după plac, cu sfeclă, ouă răscoapte, măsline, mazăre, felii de lămâie, aspici, ardei verzi, salată verde etc.

Cremă de căpșuni 

Cantități:

  • 2 dcl. lapte
  • 4 gălbenușe
  • 5 albușe bătute spumă tare
  • o jumătate litru smântână pentru frișcă
  • 5 linguri de zahăr praf
  • 2 linguri lichior de zmeură, fragi sau cireșe
  • 15-20 căpșuni mari păstrate 2-3 ore în cognac
  • miezul de la o jumătate de baton de vanilie

Gălbenușele de ou cu două linguri de zahăr praf și cu laptele, puse în căzănel, iar acesta dat deasupra unei oale cu aburi, se bat bine cu telul pânăcând s’au îngroșat. Se ia de pe foc și se răcește.

Se adaugă albușele de ou bătute spumă tare și amestecate cu restul de 3 linguri de zahăr praf, vanilia și smântâna bătută frișcă.

După ce toate au fost amestecate, se toarnă în formă udată cu apă. Între cremă se pun căpșunile și se dă la gheață 3-4 ore.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here