Salcâmul alb, o minune fitoterapeutică

0
294

Salcâmul albSalcâmul alb – În tradiţia populară,  lemnul tare, rezis­tent este folosit la prepararea uneltelor şi diferitelor obiecte casnice. Era preţuit şi pentru florile bogate în nectar. Florile se mai foloseau pentru vopsitul bumbacului şi mătăsii în galben.

Salcâmul alb se folosea la dureri de burta.

Florile uscate şi sfărâmate se puneau pe rănile provocate de arsuri. Ceaiul din flori se lua contra tusei, năduşelii şi a durerilor de piept. De răceală se lua şi în amestec cu soc, muşeţel sau alte plante. Se mai folosea la dureri de burtă, în ulcer stomacal şi duodenal, în tuberculoză pulmonară şi contra durerilor de cap, în bolile neuropsihice şi contra in­somniilor.

Compoziţie chimică: florile conţin robinină, acaciină- un glicozid de natură flavonozidică, ulei volatil, etc. Scoarţa este şi ea utilizată în scop te­rapeutic, conţine toxalbumină (robină şi fazină), glicozidul silingina şi taninuri de natură pirocate chinică, l-catehină şi l-epicatehină, substanţe mucilaginoase. Se recoltează inflorescenţele arborelui şi se pot folosi proaspete sau uscate.

Salcâmul alb – Acţiune farmacologică

Florile de salcâm se utilizează ca aromatizant şi în industria parfumurilor, în medicină ca şi calmant nervos al tusei, al migrenelor sau chiar afrodiziac.

Scoarţa în hiperaciditate, este antispastic, în ul­cer gastric şi duodenal sau ca purgativ, antireumatic. Scoarţa este astringentă, datorită taninurilor ce le conţine. Are şi acţiune purgativă şi antiulceroasă gastrică. Datorită robinei scoarţa trebuie utilizată cu multă atenţie, deoarece această substanţă este toxică.

Frunzele pot servi la combaterea acidităţii gas­trice, dureri gastrice, migrene.

Se foloseşte la următoarele afecţiuni: ar­suri, astm, constipaţie, dureri reumatice şi de dinţi, dureri de stomac (antispastic), gastrite hiperacide, insomnii, leucoree, migrene, nevralgii inclusiv dentare, pirozis, răceli, tuberculoză pulmonară, tu­se astmatică, tuse obişnuită, tuse convulsivă, ulcer gastro-duodenal.

Precauţii si contraindicaţii ale salcamului alb

-Florile nu prezintă contraindicaţii.

Toxicologie:Seminţele, coaja şi rădăcinile sunt toxice, de­oarece conţin multă robină (o substanţă toxică). Utilizarea lor empirică trebuie evitată.

Preparare şi administrare:

– 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma în trei reprize, după mesele principale. În special în gastrite, mi­grene, ulcer gastric, etc. Se consumă uşor călduţ. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, în ulcere, gastrite, pirozis, astmă, tuse, răceli de asemenea stimulează apetitul sexual

2 linguriţe de flori de salcam puse peste 250 ml apă cloco­tită, acoperită timp de 10 minute apoi strecurată se poate da la migrene, leucoree, nevralgii, etc. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Tinctură din 50 g scoarţă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi 15 zile după care se va filtra. Se poate lua 2-3 g pe zi diluată cu puţină apă. Ajută şi în cazul migrenelor.

4 linguri de flori puse în 500 ml apă clocotită. Acoperite timp de 10 minute după care se strecoară.

–    Pulberea de flori se poate aplica direct pe răni.

– 1-2 linguriţe de scoarţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, se strecoară şi se poate consuma ca un bun laxativ în cazul constipaţiilor. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi însă şi contra ulcerului şi altor afecţiuni.

Mod de administrare pe afecţiuni:

Arsuri – Pulbere de flori obţinută din flori uscate se pune pe răni pentru cicatrizare.

Astm – 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma în trei repri­ze, după mesele principale. În special în gastrite, migrene, ulcer gastric, etc. Se consumă uşor călduţ. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, în ulcere, gastrite, pirozis, astmă, tuse, răceli de asemenea stimulează apetitul sexual.

Constipaţie – 1-2 linguriţe de scoarţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, se strecoa­ră şi se poate consuma ca un bun laxativ în cazul constipaţiilor. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Dureri reumatice şi de dinţi – 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma în trei reprize, după mesele princi­pale. În special în gastrite, migrene, ulcer gastric, etc. Se consumă uşor călduţ. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, în ulcere, gastrite, pirozis, astmă, tuse, răceli.

Dureri de stomac (antispastic) – 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 200 ml apă şi se fi­erb pentru 5 minute. Se pot consuma la aciditate gastrică, pirozis, dureri gastrice sau chiar diferite nevralgii. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Scoarţa se foloseşte 2 linguriţe fierte în 250 ml de apă timp de 10 minute. Se strecoară şi este unul dintre cele mai bune purgative, remediu antiulceros, antiinflamator şi antiinfecţios local.

Salcâmul alb se mai poate folosi in afectiunile:

Gastrite hiperacide – 2 linguriţe de frunze mă­runţite se pun la 200 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se pot consuma la aciditate gastrică, pirozis, dureri gastrice sau chiar diferite nevralgii Se pot consuma 3 căni pe zi.

Insomnii -Tinctură din 50 g scoarţă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi 15 zile după care se va filtra. Se poate lua 2-3 g pe zi diluată cu puţină apă. Ajută şi în cazul migrenelor.

Migrene -Tinctură din 50 g scoarţă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi 15 zile după care se va filtra. Se poate lua 2-3 g pe zi diluată cu puţină apă. Ajută şi în cazul migrenelor.

Nevralgii inclusiv dentare – 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 200 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se pot consuma la aciditate gas­trică, pirozis, dureri gastrice sau chiar diferite ne­vralgii Se pot consuma 3 căni pe zi.

Pirozis – 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 200 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se pot consuma la aciditate gastrică, pirozis, dureri gas­trice sau chiar diferite nevralgii. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Răceli – 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma în trei repri­ze, după mesele principale. În special în gastrite, migrene, ulcer gastric, etc. Se consumă uşor călduţ. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, în ulcere, gastrite, pirozis, astmă, tuse, răceli.

Salcâmul alb este indicat in afectiuni pulmonare.

Tuberculoză pulmonară – 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se aco­peră pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma în trei reprize, după mesele principale.

În special în gastrite, migrene, ulcer gastric, etc. Se consumă uşor călduţ. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, în ulcere, gastrite, pirozis, astmă, tuse, răceli.

Tuse astmatică, tuse obişnuită, tuse con­vulsivă – 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma în trei repri­ze, după mesele principale. În special în gastrite, migrene, ulcer gastric, etc. Se consumă uşor călduţ. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, în ulcere, gastrite, pirozis, astmă, tuse, răceli.

Ulcer gastro- duodenal – 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 200 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se pot consuma la aciditate gastrică, pirozis, dureri gastrice sau chiar diferite nevralgii Se pot consuma 3 căni pe zi.

Scoarţa de la salcâmul alb se foloseşte 2 linguriţe fierte în 250 ml de apă timp de 10 minute. Se strecoară şi este unul dintre cele mai bune purgative, remediu antiulceros, antiinflamator şi antiinfecţios local.

”Plantele medicinale importante în tratamentele naturiste”, Eugen Giurgiu Octavian & Claudiu Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here