POVEȘTI DE VACANȚĂ – Legenda salciei

0
222

salciaSalcia – legendă și caracteristici

Legenda salciei

După ce Dumnezeu a făcut Pământul, în prima iarnă, a luat toți copacii în Cer ca să nu simtă frigul, promițându-le că în primăvară îi va trimite înapoi, pe fiecare în locul de unde i-a luat. În Cer, copacii s-au împrietenit și ieșeau la plimbare cu rădăcini cu tot, unii ținându-se, precum copiii, de mâini (… de crengi 🙂 ). Dumnezeu stătea și îi admira, spunându-le cât de frumos va fi la primăvară și ce minunate flori vor face ei.

De cum a venit primăvara, salcia nu a mai avut răbdare să se încălzească afară, a deschis ușa Cerului, a văzut că nu mai e zăpadă și că oamenii erau mirați pentru că nu vedeau copacii. Atunci a decis să fugă și să nu-i mai aștepte pe ceilalți copaci. A ajuns pe Pământ la locul ei, pe malul unui râu, iar oamenii s-au adunat să îi admire florile.

Dumnezeu a văzut asta și le-a spus celorlalți copaci:
– Salcia a fugit pe ascuns ca o mâță, așa că, în loc de flori, va avea mâțișori.
Și nici n-a terminat bine de grăit, că salciei i-au căzut toate florile, iar pe crengi au rămas mâțișori albi. Atunci, oamenii s-au amuzat și s-au bucurat. Au rupt crengile cu mâțișori și le-au dus acasă. A doua zi, ceilalți copaci înfloriți și-au reluat locurile, iar oamenii au dat uitării salcia, fericiți de splendoarea din jur.
De atunci, salcia stă abătută, cu crengile plecate, parcă e tristă și plânge, iar, în locul florilor, ea face mâțișori.

Salcia – descriere științifică

Salcia obișnuită are o înălțime de până la 4 metri, dar unele specii ating și 10 metri. Tulpina copacului este noduroasă și scoarța are crăpături. Frunzele sunt dispuse altern pe ramurile netede. Crengile sunt elastice, iar mugurii care apar pe ele sunt numiți mâțișori. Face fructe gen capsulă cu valve, care conțin semințe mici, acoperite cu perișori argintii. Salciile sunt oferite credincioșilor de Florii. Ele simbolizează biruința asupra morții.

Te invit să citești și Povești de vacanță – Legenda păpădiei.

Legendă auzită și repovestită de…

Mihaela Mușetescu

salcia