FRUMUSEȚILE PĂMÂNTULUI. Saline impresionante de pe mapamond | GALERIE FOTO

0
541

Giant-crystal-cave-in-Nacia-Mexico Saline

O listă cu 12 saline care impresionează prin relieful carstic subteran și prin modalitățile diversificate pe care le oferă pentru petrecerea timpului liber a fost întocmită de mashable.com. 

Una dintre cele mai frumoase saline incluse în acest top este Salina Turda din Cluj, relatează Agerpres.

1. Salina Primal Oceans din Chicago (SUA)

Primal Oceans din ChicagoAmenajată artificial cu sare roz de Himalaya, adusă din regiunile muntoase ale Pakistanului, salina este în fapt o încăpere cu suprafața de 45,24 metri pătrați care imită relieful carstic. Aerul din încăpere este infuzat cu vapori de sare deosebit de benefic pentru cei care doresc să rămână pentru o sesiune de 45 de minute. Sarea roz de Himalaya conține 84 de microelemente, absolut naturale, care au un rol benefic pentru organism, atât la nivelul aparatului respirator cât și la nivelul celulelor organismului. Se consideră că sarea de Himalaya ar avea o vechime de peste 150 de milioane de ani, rezervele cele mai importante fiind în masivul muntos Khewra din Pakistan.

2. Muntele de sare Cardona (Spania)

CardonaFormat în urmă cu aproximativ două milioane de ani, masivul de sare Cardona din Spania, cunoscut de localnici drept ‘Muntanya de Sal’, s-a format aproape integral din rocă de sare. Este unul dintre cele mai mari masive de sare din Europa și din lume. Exploatarea masivului de sare a început în antichitate când romanii au început să extragă sarea cu metode proprii, în acest fel economia zonei începând să se dezvolte.

Apariția tehnicilor moderne în perioada epocii industrializării a facilitat exploatarea intensă a zăcămintelor de sare, o cantitate tot mai mare fiind trimisă la export. Locuitorii din Cardona au valorificat această bogăție locală și în alte moduri, realizând diferite sculpturi, obiecte de decor sau accesorii. Cariera de exploatare a fost închisă în anii ’90 și a fost reamenajată sub forma unui parc tematic — Cardona Salt Mountain Cultural Park — deschis în scopuri turistice. Instalațiile de exploatare au fost incluse într-un muzeu al carierei, însă adevărata atracție a parcului este tunelul săpat în munte. Turiștii primesc echipament de protecție la intrarea în tunelurile parcului tematic.

3. Centrul de tratament din masivul de sare Khewra (Pakistan)

Khewra
Masivul muntos Khewra din Pakistan, aflat la aproximativ 160 de km sud de capitala Islamabad, este al doilea cel mai mare munte de sare din lume și unul din locurile unice ale planetei. Peste 40 de km de tuneluri în subteran, o moschee iluminată realizată integral din rocă de sare, un centru clinic de tratament pentru astm și probleme respiratorii și un tren electric care asigură celor aproximativ 250.000 de turiști anual posibilitatea să străbată acest univers subteran.

Mina de sare a fost descoperită pentru prima dată în jurul anului 320 î.Hr. de armatele lui Alexandru cel Mare și a cunoscut o etapă importantă de dezvoltare în timpul colonialismului britanic în 1872. Centrul clinic de tratament are o zonă special amenajată cu 12 paturi dispuse în șase cabine și o recepție unde sunt întâmpinați clienții.

Centrul a fost deschis în 2007 și până în prezent au fost tratați aici peste 500 de pacienți, unii venind tocmai din Marea Britanie sau Arabia Saudită, potrivit telegraph.co.uk. O sesiune de tratament constă în 10 zile consecutive, cu un program de 11 ore pe zi în salină, iar noaptea pacienții sunt găzduiți la un spital în apropiere. Conducerea companiei care administrează mina analizează posibilitatea extinderii capacității clinicii la 100 de paturi, în urma cererilor în creștere, mai ales din partea clienților străini.

4. Restaurantul Namak (Iran)

Namak
Shiraz este al șaselea oraș al Iranului din punct de vedere al populației. Pe lângă priveliștile minunate ale locului, Shiraz oferă celor care vor să mănânce delicatese specifice un local ecologic atipic denumit ‘Namak’ (sare în limba persană) construit integral din pereți de sare și deșeuri reciclabile.

Arhitectul Alireza Emtiaz, care s-a ocupat de planul restaurantului, a declarat că prioritatea proiectului său a fost mediul, astfel că sarea a întrunit proprietățile necesare pentru modelare, precum și rezistență. Realizarea proiectului a durat trei ani. ‘Arată ca o salină naturală. În mijlocul unei zone urbane aglomerate, plină de trafic, se poate intra în acest restaurant care arată ca o structură naturală’, a declarat arhitectul Alireza Amtiaz, potrivit ediției în limba engleză a CCTV International.

Scaunele, treptele și mânerele ușilor sunt realizate din doze de băutură, din aluminiu, reciclate. Localul este atractiv pentru vizitatori pentru aspectul inedit, pereții din sare și aerul sărat din interiorul localului, dar și datorită elementelor curbate de design, specifice pentru arhitectura persană.

5. Galeria salină de artă Himalayan Hills Salt Design & Art, California (SUA)

Himalayan Hills Salt Design & Art,
Orașul Beverly Hills din California este cunoscut în întreaga lume pentru reputația de zonă exclusivistă a industriei de divertisment nord-americane, pentru cluburile sale și pentru celebritățile care locuiesc aici și țin prima pagină a presei de divertisment din lume. Dar aici există și alte lucruri, precum o galerie de artă neobișnuită, cu jocuri de lumini, pereți din sare și pardosele din nisip: ‘Himalayan Hills Salt Design & Art Gallery’.

Galeria funcționează similar unei saline artificiale moderne.Vizitatorii admiră jocurile de lumini și simboluri și pot face o adevărată cură de aer sărat benefic pentru sistemul respirator. Sarea folosită pentru decorarea pereților interiori este roca de sare de tip Himalaya, având o concentrație de 99%. Permanent galeria oferă vizitatorilor săi expuneri variate, inclusiv modalități inedite de interacțiune cu aceștia pe contul său de pe rețelele de socializare Facebook și Twitter.

6. Catedrala de sare din Zipaquira (Columbia)

Zipaquira
Masivul de sare Zipaquira din Columbia, aflat la o oră de mers cu autocarul în direcția nord pornind din capitala Bogota, găzduiește la o adâncime de 200 de metri o frumoasă catedrală din sare. Catedrala este principalul punct de atracție al unui vast complex turistic, un așezământ religios similar subteran aflându-se în Polonia. În 1932, cu mult înainte de construirea catedralei fusese ridicată o biserică, unde minerii care lucrau în carieră amenajaseră un loc de rugăciune cerând protecție îngerilor înainte de a începe fiecare zi de muncă. În 1950 a început construcția unei catedrale de sare și la 15 august 1954 a fost inaugurată.

Catedrala era formată din trei nave și avea ca element distinctiv o cruce monument iluminată complet. Pentru că mina este activă, excavațiile au continuat formându-se numeroase tuneluri și galerii care au afectat catedrala inaugurată în 1954, iar în 1990 a fost închisă. În 1991 au început lucrările amenajării noii catedrale, inaugurate în 1995. La intrarea în catedrală sunt 14 capele mici simbolizând drumul Crucii efectuat de Iisus Hristos, iar fiecare capelă are câte o cruce și un loc special amenajat pentru a îngenunchea.

Catedrala de sare din Zipaquira, având o capacitate de peste 8.000 de oameni, este considerată una dintre cele mai importante realizări artistice și arhitecturale columbiene, fiind deopotrivă unul dintre cele mai importante centre religioase catolice ale Columbiei.

7. Capela sfântul Kinga din mina de sare de la Wieliczka (Polonia)

SONY DSC

Activă de peste 900 de ani, mina de sare Wieliczka, aflată la dud-est de Cracovia, este una din cele mai mari cariere de sare din lume și totodată una din cele mai profitabile. De la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost un adevărat magnet pentru turiști, devenind treptat o atracție turistică foarte importantă.

Milioane de vizitatori, capete încoronate sau celebrități printre care Goethe și Sarah Bemhardt au admirat cu entuziasm lumea subterană formată din labirinte, pasaje, caverne uriașe, lacuri subterane și capele cu sculpturi realizate în sare cristalină și bogate în ornamente săpate în roca de sare.

Capela Sfântul Kinga este cel mai important punct de atracție al minei și totodată mândria minerilor.

Candelabre uriașe de cristal iluminate, sculpturi în pereții de rocă de sare și un altar creat în peretele minei fac din capelă cel mai frumos loc al minei unde sunt organizate cununii și alte evenimente religioase. Este localizată la 101 metri adâncime, are o suprafață de 465 de metri pătrați și înălțime de 11 metri. Poate găzdui evenimente reunind aproximativ 400 de persoane.

Vizitatorii pătrund în subteran și pot parcurge peste 2.000 de metri în cariera veche a minei. Locul are o acustică impresionantă ceea ce face ca muzică ascultată să genereze o experiență incredibilă. În camerele mari ale minei sunt organizate concerte și alte evenimente cultural-artistice.

În cele nouă secole de excavație în mina de sare de la Wieliczka s-au creat peste 200 de kilometri de pasaje și 2.040 de caverne de diferite mărimi. În subteran, la 135 de metri sub pământ este un sanatoriu pentru tratarea problemelor de astm. La aceeași adâncime se află cel mai mare muzeu minier din lume. UNESCO a introdus în 1978 mina de sare de la Wieliczka în Patrimoniul Mondial.

8. Peștera de cristal (Insulele Bermude)

Bermude
Insulele Bermude, cunoscute și sub denumirea Bermuda, sunt un arhipelag situat în Oceanul Atlantic cu plaje cu nisip fin scăldate permanent de generozitatea soarelui. Frumusețea arhipelagului aduce an de ani mii de vizitatori din toate colțurile lumii pentru o vacanță de vis într-un peisaj parcă lucrat perfect în Photoshop. Însă cea mai veche comoară a Bermudelor este peștera de cristal, situată în apropiere de Hamilton Parish.

Aflată la aproximativ 20 de metri adâncime, peștera găzduiește un lac de culoare azurie cu o apă cristalină care permite vizitatorilor să vadă rocile care compun fundul lacului. A fost descoperită întâmplător în 1905 de Carl Gibbons și Hollis Edgar, care căutau o minge de crichet ajunsă într-o galerie ce ducea în peșteră. Peștera a fost inclusă în circuitul de vizitare în 1907. Zona înconjurătoare oferă priveliști impresionante cu stalactite și stalagmite, carverne și piscine, fiind foarte multe galerii navigabile. Cutremurele au mai distrus în timp galeriile subterane.

9. Salina Turda (România)

salina_turda_foto_andrei_dan_suciu-05
Salina Turda este unul din cele mai frumoase locuri ale României, atrăgând anual mii de vizitatori. Situată în partea de nord-est a orașului Turda, salina se întinde pe o suprafață de aproximativ 45 de km pătrați. Exploatarea minieră a început în timpul ocupației romane cu lucrări miniere de suprafață, treptat lucrările de exploatare contribuind la dezvoltarea economică a zonei. În jurul anului 1690, au fost începute primele lucrări miniere de deschidere pe amplasamentul salinei actuale.

A fost închisă în 1932 și, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost utilizată de populația orașului ca adăpost antiaerian. Din 1991 salina a fost declarată ‘mină muzeu’. Salina Turda a fost redată circuitului turistic în ianuarie 2010, după ample lucrări de reabilitare. În mina Rudolf a fost construit un amfiteatru cu o capacitate de 80 de locuri pentru concerte și diferite spectacole, un teren de golf și un teren de sport.

Liftul care asigură accesul în mină este unul modern care oferă vedere panoramică în timpul accesului în mină. A fost construit un debarcader modern la mina Terezia. Acolo turiștii pot face plimbări cu barca. Centrul modern de tratament a fost amenajat la mina Ghizela, unde există personal de specialitate și cabinet medical. În 2014, portalul Travel & Leisure a clasat Salina Turda pe primul loc în clasamentul celor mai impresionante 100 de locuri ale planetei.

10. În orașul american Chicago, sub sala de spectacole Jolly Inn din parcul Portage, se află peșterile saline Galos.

galos_caves_05

Încăperile sunt amenajate artificial pentru iubitorii terapiei saline. Șezlonguri, lumini colorate care scaldă pereții de sare, jucării pentru familiile cu copii și o muzică de fundal care imită sunetele produse de apa mării sunt ingredientele unei atmosfere de relaxare pentru cei care vor să facă o cură de aerosoli salini, înconjurați de stalactite.

Tehnologia pentru realizarea acestor peșteri saline este patentată în 108 țări; ea folosește sare adusă din Marea Neagră și este cristalizată în condiții naturale. Compania care a amenajat aceste peșteri a realizat încă din 2000 de microclimate de acest tip și în Polonia. Peșterile saline oferă o oază unică de liniște și relaxare pentru locuitorii aglomeratului oraș american.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here