Salonul de carte de la Paris și-a deschis porțile

0
83

RTR1YAPA-w970-h647Salonul de carte de la Paris s-a deschis vineri, pe fondul preocupării pentru libertatea de exprimare a scriitorilor. Printre cei 3.000 de autori care vor scrie dedicații se numără laureata Premiului Goncourt pe 2014, Lydie Salvayre, precum și Sylvain Tesson, Amin Maalouf, Amélie Nothomb sau David Foenkinos.

Algerianul Kamel Daoud, autor al romanului salutat de critică “Meursault, contre-enquete”, este supus unei fatwa pentru pozițiile sale liberale și laice. El a participat vineri la o dezbatere despre libertatea de exprimare alături de desenatorul Plantu, după mai bine de două luni de la atentatul sângeros care a vizat Charlie Hebdo, relatează Agerpres.

Italianul Erri De Luca, urmărit în Italia pentru incitare la sabotarea liniei feroviare Lyon-Turin, a primit sprijinul unor autori cunoscuți pe plan mondial precum Salman Rushdie sau Paul Auster.

Brazilia, invitat de onoare

Brazilia este invitat de onoare, cum a mai fost în 1998. Este prima țară care deține pentru a doua oară statutul de invitat de onoare, a subliniat ministrul francez al culturii, Fleur Pellerin, inaugurând Salonul. Sunt prezenți aproape 50 de autori brazilieni, printre care Bernardo Carvalho, Ana Maria Machado sau Paulo Lins.

Apar noi voci, “oameni care scriu despre orașe cu o diversitate de experiențe urbane”, a declarat, pentru AFP, Ana Maria Machado.

În lumina reflectoarelor

Orașele poloneze Cracovia și Wroclaw sunt și ele în lumina reflectoarelor. Sunt prezenți circa 20 de autori polonezi, printre care Marek Bienczyk, Iwona Chmielewska, Marek Krajewski și Urszula Koziol.

 “Cracovia este orașul tinereții mele, un oraș în care se citește mult”, a declarat, pentru AFP, regizorul Roman Polanski.

“Witold Gombrowicz era autorul meu preferat în tinerețe pentru că acest gen de literatură era interzis în Polonia”, a subliniat cel care a regizat “Pianistul”, Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2002.

O “eroare morală”

Acest Salon nu va reprezenta însă toate editurile. Grupul Hachette Livre (Grasset, Fayard sau Calmann-Lévy) nu participă, invocând costul.

În timp ce scrisul și cartea sunt mai mult ca oricând un scut împotriva obscurantismului și fanatismului, această absență a editurii Hachette Livre sună ca o “eroare morală”, a reacționat Eliane Calmann-Lévy, acționar minoritar al Editions Calmann-Lévy.

Lectura și vânzările de carte

Alt motiv de îngrijorare este faptul că lectura și vânzările de carte au scăzut, după cum arată mai multe studii.

La Salonul de la Paris, editura “L’école des loisirs” propune o expoziție de desene originale, sub genericul “50 ans de création pour les enfants” (50 de ani de creație pentru copii), iar Gallimard prezintă comori ale arhivelor sale pentru a marca cei 70 de ani ai colecției “Série Noire” (1945-2015).

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here