Salonul European de Bandă Desenată, la Muzeul Național de Artă Contemporană

0
146

salonul-european-de-banda-desenataCea de-a patra ediție a Salonului European de Bandă Desenată va avea loc în perioada 16 octombrie – 2 noiembrie la Muzeul Național de Artă Contemporană, reunind expoziții de benzi desenate, caricatură și grafică satirică din Austria, Portugalia, Grecia, Spania, Cehia, Polonia, Franța, Ungaria, Valonia-Bruxelles, Germania, Belgia și România, informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR).

Amatorii mici și mari de desene și de povești sunt invitați să viziteze expozițiile, să-i întâlnească pe artiștii și pe curatorii invitați, să participe la discuții, prezentări și ateliere, să vizioneze filme de animație, să răsfoiască albume și reviste și să cumpere titluri atractive de bandă desenată și de roman grafic.

La deschiderea Salonului, care va avea loc joi, 16 octombrie, la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană, etajul 4, vor lua cuvântul: directorul instituției, Călin Dan, Benoit Rutten, delegatul Valonia-Bruxelles și președintele Clusterului EUNIC București, și Liviu Jicman, vicepreședintele ICR.

Cum poate fi declinată o formă de artă

Expozițiile prezentate în Salonul European de Bandă Desenată arată cum poate fi declinată o formă de artă în funcție de specificitățile culturale ale fiecărei țări, păstrând totuși un numitor comun, menționează sursa citată.

10 artiști români— Costin Benescu, Remus Brezeanu, Cristian Dârstar, Paula Duță, Mihai Marcu, Xenia Pamfil, Andrei Puică, Maria Surducan, Ileana Surducan, Alexandru Talambă — expun la Salonul European de Bandă Desenată un colaj de lucrări de bandă desenată, schițe, animație și desen de personaj.

Cele mai bune caricaturi din lume 

“Cele mai bune caricaturi din lume — Cartoons against monotony” aduce la București, în premieră, lucrări premiate la World Press Cartoon (Portugalia), în timp ce “Marc Sleen — Nero” prezintă planșe din cea mai faimoasă serie de benzi desenate a autorului belgian Marc Sleen, “Aventurile lui Nero & co.”.

Expoziția romanului grafic despre Karel Zdenek Liman, arhitect ceh al familiei regale din România, desenat și scris de Maria Surducan, face parte din proiectul “Relațiile ceho-române în banda desenată” iar “Frumoasele imagini ale Centrului Belgian de Bandă Desenată” prezintă o selecție de lucrări unde Centrul de la Bruxelles apare ilustrat sau este folosit drept fundal pentru aventuri în benzi desenate.

 Godzilla și Kinderland

Ilustrațiile artistice austriece Anna Maria Jung propun întâlnirea cu Godzilla, un monstru verde, simpatic, care trăiește o viață cotidiană tipică într-un oraș mare, în vreme ce artistul grec Apostolis Ioannou va prezenta la București câteva lucrări de comics.

“Kinderland” este expoziția artistului german Mawil și prezintă planșe din cartea de benzi desenate cu același nume, care înfățișează, într-o manieră profundă, dar plină de umor, atmosfera ultimelor zile de dinaintea căderii RDG iar “Budapesta — Districtul 8” prezintă o selecție de imagini urbane din filmul de animație “The District” al regizorului și animatorului maghiar Gauder Aron, care a câștigat în 2005 la Festivalul Internațional de Animație de la Annecy premiul pentru cel mai bun film de animație.

De la “pastile poloneze”, la “Cenizas”

“Cenizas”, expoziția artistului spaniol Alvaro Ortiz, conține planșe din cel mai ambițios proiect al artistului, publicat de renumita Astiberri din Spania, de Rackham în Francia și Egmont în Germania, în timp ce “Pastile poloneze” prezintă lucrările artistei Fanny Vaucher, care trăiește în Polonia și descrie în benzi desenate impresiile ei despre polonezi și Varșovia.

“Micuțul Nicolas”, un băiețel impertinent, amuzant și jucăuș, ne antrenează cu umor și tandrețe în aventurile sale cotidiene, acompaniat de o galerie de puști care mai de care mai spectaculoși. Rui Paulo da Cruz, curatorul expoziției și directorul “World Press Cartoon”, artiștii Mawil (Germania), Ileana Surducan, Maria Surducan și Mihai Marcu (România), autoarele Sara Olausson și Joanna Hellgren (Suedia) se vor întâlni cu publicul Salonului European de Bandă Desenată în cadrul unor prezentări și ateliere.

Lansare de album

Totodată, Librăria Jumătatea plină va găzdui lansarea albumului de bandă desenată “Micuțul Nicolas” de Goscinny și Sempe.

Salonul European de Bandă Desenată este un proiect al Clusterului EUNIC (Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură) București, coordonat în 2014 de Delegația Valonia-Bruxelles și organizat de: Centrul Ceh, Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București, Delegația Valonia-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Institutul Cervantes, Institutul Polonez, Ambasada Belgiei și Ambasada Portugaliei, în parteneriat cu MNAC, Asociația Jumătatea Plină și Editura M.M. Europe.

Ana Grama 

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here