Ce beneficii aduce sănătății consumul de sfeclă roșie

0
427

Sfecla roșie – Beneficii pentru sănătate

Beneficiile sfeclei roșii asupra sănătății sunt nenumărate, ea având un conţinut bogat în vitamine, minerale şi fibre. Poate fi adăugată la ciorbele de legume, dar poate fi consumată şi coaptă sau sub formă de suc. Din frunzele ei se obţin salate delicioase şi sănătoase, putând fi integrate şi în mâncăruri de legume sau sosuri.

sfeclă roșie

Sfeclă roșie – Vitamine și minerale 

Aflaţi în rândurile care urmează ce vitamine şi minerale conține sfecla roșie şi ce beneficii aduce sănătății consumul acesteia. Cea mai mare parte a aportului energetic asigurat de sfeclă roșie provine de la carbohidraţii conținuți. Aceştia sunt formaţi din 90% zaharoză, glucoză şi fructoză.

100 g sfecla roșie acoperă 7% din aportul nutriţional zilnic recomandat unui adult. Prin conţinutul ei, sfecla roșie aduce organismului vitaminele A, C, E, K, complexul de B-uri (B1, B5, B6, B9) şi concentraţii moderate de minerale: fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru, fosfor.

Citiți și Din bucătăria românească veche: Sfeclă în sare și Dulceață de poamă coaptă.

Sfecla roșie este una dintre legumele bogate în antioxidanţi, compuşi care protejează celulele de îmbătrânirea prematură produsă de radicalii liberi. Antioxidanţii din sfecla roșie sunt prezentaţi sub formă de flavonoide şi betalaine, pigmenţi responsabili de culoarea roșu aprins a legumei. Abundența de fibre – majoritatea insolubile (celuloză şi hemiceluloza) – face din sfecla roșie un aliment recomandat pentru un tranzit intestinal optim.

Ce beneficii aduce sfecla roșie

Vestea bună pentru persoanele care ţin la silueta este că 100 g sfecla roșie conțin doar 40 kcal. Este o legumă care se digera uşor, tonifica şi remineralizează organismul. Sfecla roșie regularizează funcțiile hepatice şi activează metabolismul general. Mai mult, ameliorează durerile de cap, de dinţi şi afecțiunile cutanate. Este o sursă de energie, fiind recomandată în alimentația sportivilor. În plus, stimulează funcționarea celulelor hepatice şi protejează căile biliare. Este o legumă alcalină, ceea ce o face extrem de eficienta în tratarea acidozei şi în ameliorarea constipației.

Sucul de sfeclă roșie combinat cu sucul de morcovi este excelent în tratarea gutei, în afecțiunile renale şi ale vezicii biliare. Cercetările sugerează că frunzele de sfeclă conțin carotenoizi care previn cancerul mamar şi cancerul pulmonar.

Vitamina B9 este esențială în alimentaţia gravidei, jucând un rol-cheie în dezvoltarea fătului. Ea contribuie, de asemenea, la prevenirea anomaliilor tubului neural.

Sucul din sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roșie măreşte fluxul sanguin la nivelul creierului în cazul persoanelor în vârstă, ceea ce duce la prevenirea maladiei Alzheimer. Într-adevăr, sfecla roșie conţine concentraţii mari de nitraţi care sunt transformați în nitriţi în momentul digestiei. Studii anterioare au arătat că nitriții, prezenţi în concentrații mari în ţelina, varza şi în alte legume cu frunze precum spanacul, dilată vasele de sânge.

Citiți și Delicatese cu multiple valențe terapeutice – SPARANGHELUL.

Potrivit mai multor studii, un aport regulat de luteina şi zeaxantina, carotenoizi conținuți în frunzele de sfeclă, ar fi asociat unui risc mai mic de degenerescenta maculară, de cataractă, de retinita pigmentară.

Sursa: farmaciata.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here