Șase alimente benefice pentru creier

0
192

Experții susțin că alimente bogate în compuși cum ar fi antioxidanții și acizii grași-omega 3 pot îmbunătăți sănătatea creierului și memoria.

De la fructe la pește , iată șase alimente despre care studiile au demonstrat că pot „înviora” materia cenușie, conform publicației online Live Science.

Însăși forma pe care o au nucile ne duce cu gândul la creier.

Într-adevăr, un studiu efectuat în 2009 și  publicat în  Jurnalul de Nutriție a constatat că în cazul dietelor în care au fost introduse nucile, s-a remarcat o încetinire a procesului de îmbătrânire a creierului și o îmbunătățire a capacității acestui de a funcționa și de a procesa informațiile.

Nucile conțin cantități mari de antioxidanți, despre care, unii cercetători spun că pot combate deteriorarea ADN-ului celulelor creierului  „provocate de radicalii liberi din corpul nostru”. Dar nucile mai conțin și magneziu, vitamina B, lecitină, acizi grași omega 3 și minerale precum  vitamina A, vitamina B, calciu, fier, fosfor, potasiu, recunoscute pentru efectele lor benefice asupra întregului organism.

nucile bune pentru sănătatea creieruluiUn alt studiu prezentat în 2010 la Conferința Internațională privind boala Alzheimer a raportat că șoarecii cu Alzheimer și-au îmbunătățit capacitatea de învățare, memorare și de coordonare motorie după  ce în dieta lor au fost introduse nucile.

Morcovii sunt recunoscuți pentru beneficiile lor asupra ochilor. Studiile efectuate au demonstrat că pot imbunatati si sănătatea creierului.

Morcovii au un nivel ridicat de un compus numit luteolină, care ar putea reduce deficitul de memorie și inflamația la nivelul creierului, care apar odată cu înaintarea în vârstă, potrivit unui studiu publicat în 2010 în revista Nutrition. În cadrul studiului, la șoarecii a caror dietă zilnică a fost suplimentată cu 20 de miligrame de luteolina, s-a constatat o reduce a inflamației la nivelul creierului. Cercetătorii au declarat că acest  flavonoid a restaurat, de asemenea și capacitatea de memorare a șoarecilor mai în vârstă, la nivelul de șoarecilor tineri.

morcovLuteolina, se găsește în cantități însemnate în ulei de măsline, ardei și țelina.

Dacă vreți să vă îmbunătățiți sănătatea creierului, trebuie să introduceți în dieta dumneavoastră fructe de pădure, afirmă specialiștii.

Un studiu, publicat în 2010, în Jurnalul de Agricultură şi Chimie Alimentară, a constatat că, după 12 săptămâni în care au consumat zilnic, suc de afine sălbatice, la nouă adulții în vârstă, care au experimentat probleme de memorie, s-a constatat o îmbunătățire a capacității de învățare și memorare, față de grupul adulților care nu l-au consumat. Grupul care a consumat suc de afine, a arătat, de asemenea, și scăderea  simptomelor aferente  stărilor depresive.

Un alt studiu, publicat în 2009, în Journal of Nutrition, a relevat un grup de studii care demonstrează că  fructele, precum afinele și căpșunile, care sunt bogate în antioxidanți, pot reduce un tip de stress din celule asociat cu îmbătrânirea și îmbunătățesc propagarea semnalelor electrice în creier.

Într-unul din studii, cercetătorii au introdus în dieta unui grup de șoareci cu vârsta de șase luni suplimentate cu extract de afine și căpșuni (2% din dietă), timp de nouă luni. Se pare că aceștia au căpătat abilități spațiale și de memorare mai bune, fată de cei cărora nu li s-au administrat suplimente.

fructeConsumul de pește bogat imbunatateste sănătatea creierului.

Deși există studii care au demonstrat că administrarea de suplimente de ulei de pește nu ajută la încetinirea declinului cognitiv la persoanele suferinde de  Alzheimer, alte studii au arătat contrarul. Consumul de pește bogat în acizi grași omega-3 ar putea încetini declinul cognitiv lent si poate imbunatati sănătatea creierului care vine odată cu înaintarea în vârstă, sporind cantitatea de materie cenușie din  creier, spune un nou studiu.

Potrivit unei echipe de cercetători canadieni, declinul cognitiv, începe să ne afecteze după vârsta de 24 de ani, deși inițial se credea că procesul de se instalează mai târziu.

Un studiu din 2005, publicat în revista Archives of Neurology a constatat că persoanele de 65 ani și peste, care au consumat două mese cu pește pe săptămână timp de șase ani a avut o scădere cu 13%  a efectelor declinul cognitiv specific vârstnicilor, comparativ cu persoanele care nu au mâncat pește în mod regulat. Același studiu spune că și persoanele tinere care au mâncat cel puțin o masă cu pește pe săptămână au înregistrat o scădere cu 10%  a declinului cognitiv.

Conținutul mare de vitamina B12 poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva maladiei  Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în 2010 în revista Neurology.

pesteCei mai mulți dintre noi văd cafeaua și unele tipuri de ceai, ca o băutură a dimineții, menită  să ne trezească. Dar unele studii scos la iveală faptul că acestea pot preveni bolile Alzheimer și îmbunătăți funcția cognitivă.

Un studiu din 2010,  apărut în Jurnalul bolii Alzheimer a constatat că, atunci când cercetătorii au introdus în dieta șoarecilor care aveau gena maladiei Alzheimer cofeina, procesul de dezvoltare a bolii fie încetinit fie a fost oprit din evoluție. Pe baza acestei constatări, cofeina, ar putea servi ca tratament terapeutic pentru persoanele cu boala Alzheimer, au spus cercetătorii.

Ceaiul are efecte protectoare asupra creierului, de asemenea. Băutorii de ceai s-au descurcat mai bine la testele de memorie și de prelucrare a informațiilor decât cei care nu consumă această băutură, potrivit unui studiu din 2010, efectuat în China, pe 716 adulți cu vârsta de minim 55 de ani, și publicat în Jurnalul de Nutriție, Sănătate și  Îmbătrânirea populației.

ceaiFrunzele verzi ale spanacului sunt bogate în vitaminele C si E, care, conform studiilor, ajută la îmbunătățirea abilităților cognitive.

Un studiu din 2000, publicat în Jurnalul de Gerontologie a arătat că șoarecii a căror dietă a fost suplimentată cu vitamina E, pe o perioadă de opt luni, au cunoscut o creștere cu 500 până la 900%  a activității țesuturilor nervoase, precum și creștere a cantității dopamină din creier, substanță implicată în procesul de învățare, care controlează fluxul de informații între neuroni.

Deși cercetările legate de dieta și efectele sale asupra funcțiilor cognitive sunt în fază incipientă, există câteva relații importante între nutrienți și sănătatea creierului care pot fi exploatate. O alimentație echilibrată și sănătoasă este calea cea mai sigură pentru a preveni efectele îmbătrânirii naturale a organismului.

Când dieta este dezechilibrată, mulți dintre noi se gândesc să apeleze la diferite suplimente alimentare, de la multivitamine și minerale la suplimente cu omega-3. Cu toate astea, înainte să luați un supliment alimentar, cel mai bine este să discutați cu un medic.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here