Sănătatea mamelor care alăptează

0
81

mama_si_copilSubiectul de față este foarte important şi vine, atât cu informaţii noi cât şi cu lucruri în principiu popularizate, totuşi rămase necunoscute pentru multe mame tinere, ori pur şi simplu ignorate. Această atitudine de indiferență – destul de frecventă, din nefericire – nu îşi arată neapărat efectele negative în timp scurt, dar peste ani nu doar copilul devenit adolescent sau adult tânăr, ci şi mama sa poate suporta consecinţele nefaste ale refuzului de a alăpta la sân.

Principiul de bază este categoric o axiomă: niciun produs nu poate înlocui cu adevărat laptele matern. Bebeluşul trebuie să primească proteine, dar şi vitamine, şi minerale, toate acestea fiind asigurate prin alăptarea la sân. Nu e o noutate, dar ideea ar trebui să însemne literă de lege pentru mamele cu copii sugari: primul an este esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar modul în care este hrănit acesta îşi lasă amprenta asupra sănătăţii sale. Potrivit medicilor, diversificarea precoce a alimentaţiei bebeluşului, în lipsa recomandărilor unui specialist, poate duce la carențe de vitamine şi minerale. De exemplu, lipsa vitaminei A din alimentaţie poate duce la probleme serioase cu vederea, iar carența de iod poate determina deficienţe de creştere, dar şi de dezvoltare intelectuală, chiar dacă acest lucru se va observa, eventual, abia după câţiva ani.

Statistici din anii trecuţi arată că aproximativ jumătate din copiii mici sunt malnutriti tocmai din cauza renunţării necontrolate, haotice la alimentaţia la sân, înainte de vârsta de 6 luni. În acelaşi timp, numeroase studii arată că femeile care alăptează sunt mai ferite de cancerul mamar, alăptarea stimulând şi eliberarea unui hormon responsabil de reglarea tensiunii arteriale. În plus, hrănirea la sân o ajută pe mamă să revină mai uşor la greutatea de până la sarcină, care devine o adevărată obsesie pentru multe mame tinere. S-a demonstrat că femeile care alăptează timp de cel puţin 6 luni scad în greutate şi în dimensiunile taliei mai repede decât cele care nu alăptează după naştere.

Mare parte din medici afirmă că din ce în ce mai multe mame recurg la alimentarea artificială. Totuşi, în mediul rural perioada de alăptare e mai lungă decât în mediul urban. Privitor la acest aspect, se poate remarcă în ultima perioadă un fenomen cel puţin interesant, din care se pot extrage multe concluzii şi idei utile, dacă ele vor fi înţelese şi acceptate ca atare, lăsând deoparte convingerile de neclintit, orgoliile sau, nu de puţine ori, refuzul dialogului între specialişti. Potrivit studiilor, doar trei sferturi din mămicile din SUA încep să-şi hrănească bebeluşul la sân după naştere şi doar o treime din totalul lor continuă să-l alimenteze exclusiv cu lapte matern la 3 luni după naştere. Dar, atenţie: abia 14% dintre mămici ajung să-şi hrănească bebeluşii cu lapte matern până la 6 luni!

Anual, circa 1000 de nou-născuţi mor în această ţară deoarece nu se respectă indicaţiile medicilor privind alimentaţia. Să zicem că nu ar fi chiar surprinzătoare această situaţie, dacă, în acelaşi timp, în ţări mult mai puţin dezvoltate decât SUA, chiar de pe continentul european, lucrurile nu ar sta aproape la polul opus. Mai exact, în Europa de Est peste 80% din nou-născuţi sunt alăptaţi la sân imediat după venirea pe lume şi mai mult de 40% primesc exclusiv lapte matern până la vârsta de 6 luni. Şi să nu omitem faptul că lumea este în schimbare rapidă, însa nu întotdeauna în sensul pozitiv dorit şi mai ales sănătos!…

Sursa: revistamagazin.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here