Sănătatea mintală – rupeţi monotonia, faceţi voluntariat

0
123

voluntarPentru sănătatea mintală fiecare om trebuie să-și găsească echilibrul correct în viață. Acest echilibru poate fi atins prin practici de linișitire a minții, prin activități de voluntariat, evitarea monotonie și a consumului de alcool și droguri, susțin medicii, menționază Mediafax.ro

“Sunt zece lucruri pe care orice om le poate face pentru sănătatea lui mintală: valorizaţi-vă, aveţi grijă de corpul dumneavoastră, înconjuraţi-vă de oameni buni, oferiţi-vă ca voluntar, gestionaţi stresul, liniştiţi-vă mintea, stabiliţi-vă obiective realiste, rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul şi alte droguri, acceptaţi ajutorul atunci când este nevoie”, a declarat, miercuri, medicul Elena Preda, la conferinţa “Coexistând cu schizofrenia”, organizată de Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgoş” din Bucureşti.

O persoană din cinci poate să aibă o problemă psihiatrică

 “În prezent, depresia ocupă locul trei în lume, dar în viitor tinde să ajungă pe locul doi, după bolile cardiovasculare”, a mai spus dr. Elena Preda, şef de clinică la Spitalul “Constantin Gorgoş”.

Medicul a mai dat exemple de activităţi ce pot ajuta în acest scop. “Valorizaţi-vă înseamnă, de fapt, a-ţi face timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru a citi. Faceţi cuvinte încrucişate zilnic, lucraţi în grădină, luaţi lecţii de dans, învăţaţi o limbă străină sau cântaţi la un instrument”, a spus dr. Preda.

Referitor la grija faţă de corp, specialistul a spus că aceasta poate îmbunătăţi, şi ea, sănătatea mintală. “Trebuie grijă ca mâncarea să fie nutritivă, să fie evitate ţigările, să fie consumată multă apă, dar contează în special exerciţii fizice, care ajută la reducerea depresiei şi a anxietăţii, la îmbunătăţirea stării de spirit. Important este, de asemenea, somnul, lipsa acestuia contribuind la depresie”, a explicat Elena Preda.

Medicul s-a referit şi la problema stresului, pentru rezolvarea căreia sunt foarte importante tehnicile de bună adaptare. “Practicaţi tehnicile de bună adaptare, încercaţi un minut strategiile de stres, ieşiţi la o plimbare în natură, jucaţi-vă cu animalele de companie sau încercaţi să ţineţi un jurnal, pentru a reduce stresul. De asemenea, amintiţi-vă să zâmbiţi, pentru că cercetările arată că râsul poate stimula sistemul imunitar, poate uşura durerea, relaxa corpul şi reduce stresul”, a explicat dr. Preda.

Stabilirea unor obiective realiste

O altă metodă pentru sănătatea minţii ar fi stabilirea unor obiective realiste. Medicul recomandă ca fiecare om să-şi fixeze un scop cât mai înalt, dar totodată realist, pentru că astfel, odată atins acesta, va apărea şi sentimentul de realizare şi autovalorizare în progresul spre obiectivul ales.

Legat de monotonie, Elena Preda a menţionat ca remedii schimbarea ritmului cu “lucruri chiar mici, un cadou de exemplu, schimbarea traseului de jogging, o excursie, plimbarea într-un alt parc decât cel de obicei şi, de ce nu, un nou restaurant”.

Paula D.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here