Sângele de crocodil ar putea sta la baza unei noi generaţii de antibiotice

0
197

zaho6Oamenii de știință analizează serios varianta de a produce o nouă generație de antibiotice, sursa fiind nici mai mult, nici mai puțin decât sângele de crocodil. Faptul că recent un nou antibiotic a fost descoperit în mostre de pământ i-a făcut pe savanți să spere că acest lucru s-ar putea repeta și dacă studierea sângelui de crocodil va da rezultatele scontate.

Crocodilii sunt animale solitare şi foarte teritoriale, ceea ce face ca ei să fie des implicaţi în lupte pentru apărarea spaţiului în care trăiesc. Asta le produce şi răni foarte grave, dar în ciuda habitatelor infestate de bacterii în care se scaldă, rănile li se vindecă repede şi uşor datorită sistemului imunitar extraordinar pe care îl au. Cercetătorii consideră că acest lucru ar putea fi o sursă pentru crearea unei noi generaţii de antibiotice, scrie Rador, citând geek.com,

Elementul cheie al sistemului imunitar al acestor reptile sunt enzimele din sânge combinate cu nişte substanţe antimicrobiene numite peptide de tip CAMP. Enzimele pot acţiona singure împotriva a 23 de tipuri de bacterii şi dau rezultate chiar şi în cazul virusului HIV. Dar dacă sunt combinate cu peptidele CAMP, acţiunea lor are succes şi împotriva bacteriei E.coli, a septicemiei, intoxicaţiilor alimentare sau a infecţiilor cutanate.

 Până acum, la o singură specie de crocodil, au fost identificate 45 de peptide. Următorul pas este explorarea altor reprezentanţi din familia crocodilienilor pentru a vedea ce fel de imunitate au.

Oamenii de ştiinţă cred că este posibil să descopere noi peptide antimicrobiene care pot contribui la crearea de noi antibiotice.

Noile substanţe antibiotice sunt greu de identificat pentru că ele sunt prezente în complexe din natură. Mai întâi trebuie stabilit care este potenţialul unei astfel de substanţe, apoi ea este izolată şi testată în condiţii de laborator.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here