Sanitas per aquam

0
106

spa 2Deşi există o mare varietate de tipuri de saloane de frumuseţe, staţiuni de refacere, case de tratament, trebuie să recunoaştem că în ultimii ani o nouă formă de organizare a serviciilor de sănătate şi înfrumuseţare este tot mai prezentă pe piaţă. Conceptul Spa Center s-a impus tot mai mult prin gama de servicii revitalizante oferite, prin noutatea conceptului, prin standardele ridicate pe care le abordează, cu o gamă largă de proceduri şi tratamente, organizate şi conduse după principiile medicinei preventive şi curative.

Diverse explicaţii etimologice există pentru termenul SPA. Cea mai cunoscută se referă la oraşul de origine al acestui tip de îngrijire a sănătăţii. Este vorba de localitatea belgiană Spa, loc în care se găsesc izvoare cu apă bogată în fier şi care a devenit de notorietate publică şi internaţională din perioada medievală, înca din acele vremuri se cunoştea faptul că bolile cauzate de deficitul de fier pot fi vindecate sau ameliorate prin tratamente bazate pe administrarea apelor minerale. Pură întâmplare, intuiţie comercială sau bazându-se pe cunoştinţele medicale ale vremii, un fierar belgian a pus în valoare bogăţia naturală a apelor de pe domeniul său, cu asemenea succes, încât a pus bazele unei staţiuni de tratament care s-a dezvoltat mai târziu într-un oraş.

Frecvent folosit în ultima vreme, dar cu puţine probe concrete, că termenul ar fi de fapt un acronim al unor expresii din limba latină, precum „salus per aquam”, sau „sanitas per aquam”, cu sensul de „sănătate prin apă”, toate acestea părând să aibă surse moderne, cuvintele formate sub formă de acronime constituind mai degrabă un fenomen al secolului XX.

Există, de bună seamă, o mare varietate de cuvinte derivate sau compuse cu termenul Spa. O staţiune Spa este un oraş frecventat în principal în scopuri terapeutice, pentru hidroterapie. O locaţie Spa presupune un cadru comercial, vizitat în scopul îmbunătăţirii sănătăţii personale, practicarea fitness-ului, tratamente de îngrijire personală precum masaje, terapie facială, într-o ambianţă de casă de odihnă. în general, o destinaţie Spa oferă un program complet care include terapie, hrănire pe baza unor principii sănătoase, educaţie de sănătate şi semi-narii, precum şi servicii similare celor oferite de un salon de frumuseţe sau, pentru a rămâne în aceeaşi familie etimologică, Day-Spa. O destinaţie Spa presupune includerea vizitatorilor în programe com plexe de sănătate şi fortifiere, mai degrabă decât simpla vizitare în scop terapeutic sau de vacanţă. O locaţie Spa este cu atât mai profitabilă şi avantajoasă cu cât este situată într-un loc mai exotic, cu un mediu ambiental propice deconectării de viaţa citadină.

 Nivelul de ionizare a aerului este un avantaj important în orice proces de vindecare naturală, deci un atu de dorit.

Conform definiţiei asociaţiei internaţionale SPA, o destinaţie Spa este o reşedinţă care are ca scop primar ajutarea vizitatorilor  să  dezvolte obiceiuri sănătoase. în mod clasic, într-un sejur de şapte zile, adaptarea la acest stil de viaţă poate fi obţinută prin furnizarea unui program uşor de urmat, care include servicii de specialitate, activităţi fizice şi de fitness, educaţie de sănătate, alimentaţie echilibrată şi programe de interes special.

Tipurile de servicii şi programe oferite de o astfel de casă de vacantă sunt următoarele: consiliere nutriţională, scădere în greutate, tratament medical, ore de fitness, lecţii de gătit, masaj, re-flexologie, tratamente cosmetice faciale, manichiură şi pedichiură, epilare, aroma-terapie, tratamente de peeling, exfoliere şi microdermabraziune.

Evoluţia şi dezvoltarea cosmetologiei, ca şi lipsa de timp caracteristică societăţii moderne sunt doi factori determinanţi ai liniei de dezvoltare alese de firmele de produse cosmetice. In acest sens, se lansează pe piaţă produse care vin în întâmpinarea cererii publicului, dar în acelaşi timp respectă anumite principii şi valori determinante ale conceptului Spa.

Ideile de bază ale noului val din cosmétologie sunt ancorate mai degrabă în căutarea unui aspect frumos, care să provină din sănătatea individului şi nu invers.

În acest sens, este foarte apreciat conceptul de „noua medicină” sau o viziune holistică asupra organismului şi integrării lui în mediul înconjurător, din multiple puncte de vedere: mind, body and spirit (minte, corp şi suflet). Este de o mare actualitate medicina corpurilor subtile sau medicina energetică, axată pe prevenire cu mult timp înainte de instalarea bolilor şi nu neapărat pe vindecare „în criză”. Progresele tehnologice înregistrate în ultimul deceniu au dus la apariţia unei întregi.

 Pentru ca şederea să aibă un rezultat cât mai răsunător şi pe termen cât mai lung în amintirea şi în obiceiurile de viaţă ale vizitatorilor, un ambient exterior bogat în culoare şi decor este cel mai potrivit. Se insistă pe intensitatea culorilor, albastrul cerului şi al mării, care contrastează puternic cu albul plajelor sau verdele pădurii înconjurătoare.

 Adaptabilitate

„Vindecarea se obţine prin deschidere către deplinătate, dorinţa de a înlătura tot ceea ce produce frustrare şi amânare, idei greşite, sentimente negative, regim alimentar dereglat, stil de viaţă nepotrivit şi de a accepta un spectru mai larg de răspunsuri, conţinând idei, experienţe şi priorităţi noi.” – Olivea Dewhurst Maddock, specialist în dezvoltarea conceptului Spa game de aparatură performantă.

Şi aici menţionăm aparatura bazată pe curenţi de joasă frecvenţă, care se „modulează” pe meridianele energetice ale organismului uman, furnizând date uimitoare de diagnostic şi chiar terapie energetică, dar şi instrumentele şi aparatura de cosmetică, fizioterapie, galvanoterapie clasice, adaptate atât ca dimensiuni, cât şi ca siguranţă în exploatare, pentru folosirea în cadrul propriului cămin. Conform unor specialişti în domeniu, precum dr. Rike Gerard Hamers şi dr. William Nelson, conceptul de „noua medicină” are la bază principiile generale biologice şi interacţiunea celor trei niveluri care compun fiinţa umană: psihic, fizic şi cerebral, în care psihicul este integratorul funcţiilor comportamentale şi al tuturor ariilor de conflict, iar creierul este ordonatorul principal al funcţiilor menţionate.

În acord cu principiile descrise, industria Spa alege pentru deschiderea hotelurilor şi a caselor de vacanţă locaţii dintre cele mai bogate în resurse naturale. Peste tot în lume sunt vizate regiunile pline de exotism, care să creeze în conştiinţa consumatorilor sentimente romantice, durabile şi care acţionează în mod benefic în procesele de vindecare şi convalescenţă.

Bogăţia reliefului înconjurător sau vastitatea spaţiilor cu apă în mijlocul cărora sunt situate cele mai favorabile locaţii creează sentimentul protecţiei şi al siguranţei necesare pentru refacerea sistemului im un ilar. Vizitatorii nu îşi doresc aproape niciodată să aibă emoţii palpitante sau să deschidă sticle de şampanie în compania celebrităţilor. Aproape toţi caută ieşirea din mediul urban, pentru a se destinde, pentru a fi răsfăţaţi de natură şi pentru a se putea întoarce acasă complet refăcuţi.

Pentru cei care au un timp limitat la dispoziţie sau care nu îşi pot permite în mod frecvent un concediu, conceptul Spa a fost adaptat şi la spaţii mai mici, situate în mediul urban, uşor accesibile, cu eficacitate mare şi care oferă o gamă variată de tratamente de scurtă durată Apare astfel un termen folosit des în ultimul timp, şi anume: Day-Spa sau un tip de locaţie vizitat în scopul tratamentelor de îngrijire personală, precum masaje şi terapie facială Folosirea termenului este similară cu cea de salon de frumuseţe, iar asemănarea mare provine din durata scurtă a şederii aici, doar pe timpul tratamentului.

În fine, pentru cei care preferă să se îngrijească în mediul casnic, fie din lipsa timpului, fie datorită modului de viaţă modern, accesibilitatea produselor de tipul Spa este tot mai mare, iar terapiile de înfrumuseţare se ultraspecializează pentru a satisface toate gusturile.

Se  promovează  tratamente faciale, creme, unguente, vibro-terapie, terapie prin masaj şi chiar produse de tipul filmelor care au ca scop instruirea şi promovarea fitness-ului în cadrul propriului cămin.

Prin adaptarea unor substanţe, proceduri şi terapii cunoscute de multă vreme la condiţiile actuale de mediu şi viaţa citadină, se creează produse noi, care accentuează câteva puncte esenţiale ale tratamentului cosmetic modern.

Drept exemplu, menţionăm apariţia aparaturii pentru galvanoterapie în miniatură, în mod tradiţional, caracteristice marilor case de sănătate şi sanatoriilor. Efortul din partea firmelor producătoare pare să nu fie în zadar, deoarece impactul folosirii galvanoterapiei asupra organismului este foarte important şi este reprezentat de reîntinerirea tenului, revitalizarea tegumentelor, reînnoirea corpului cu tratamente profesionale. Situată la locul de intersectare a medicinei naturist-preventive cu cosmetologia, industria Spa pare să reprezinte viitorul în domeniul vindecării şi înlăturării precoce a instalării bolilor. Această ramură are un trecut interesant şi se bazează pe principii ultramoderne de terapie şi prezintă tendinţa generală de a se adapta la orice mediu şi la orice situaţie de viaţă. în măsura în care combate stresul şi efectele lui nocive, conceptul Spa este prezent atât în locaţiile de vacanţă speciale, cât şi în saloanele de frumuseţe moderne şi chiar în propriul domiciliu.

Dr. Doru Selagea, Farmacist.ro, nr. 109/iunie 2007

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here