Şantajul emoţional.Susţinere şi încurajare

0
1761

santaj_emotional_prŞantajul emoţional dintr-o relaţie nu este niciodată vizibil din exterior. Cu toate acestea, pentru un bun cunoscător, câteva semne ar putea trăda chestiunea destul de uşor.

Relaţiile sunt, practic, obligaţiuni emoţionale pe care cuplurile le împărtăşesc unii faţă de ceilalţi. Aceasta oferă o anumită legătură între indivizi. Cu toate acestea, această legătură implică şi o anumită doză de influenţă asupra celuilalt. Atunci când o persoană abuzează de această putere, legătură, relaţia devine abuzivă din punct de vedere emoţional. Partea tristă despre o astfel de relaţie este că această nu poate fi observată că o relaţie abuzivă fizică, uşor reperată de semnele rănilor victimei. „Cicatricile” pe suflet, minte şi inima nu sunt vizibile. Aşadar, cum ştim dacă cineva este victima a abuzului, şantajului emoţional? Şi ce ar trebui acea persoană să facă pentru a scapă din această situaţie?

Despre şantajul emoţional

Şantajul emoţional poate avea o mulţime de repercusiuni. De ce? Pentru că este rănită acea latura a fiinţei umane care nu poate fi văzută foarte uşor: mintea. O persoană se încadrează în categoria santajorilor emoţionali dacă:

Îşi foloseşte puterea financiară pentru a controla o altă persoană.

Incită şi alimentează teamă de abandon persoanei de lângă.

Stârneşte teamă în mintea unei persoane, cu ajutorul exprimării, cuvintelor şi gesturilor.

Apelează la violenţă indirectă prin gesturi cum ar fi spargerea şi aruncarea obiectelor.

Menţine controlul asupra unei persoane prin minimizarea sau negarea dorinţelor acesteia, şi totodată prin tendinţa de învinuire.

Depreciază preocupările persoanei de lângă, tratându-le ca neînsemnate.

Critică continuu şi dă exemplu pe altcineva.

O persoană cu două fețe: care înjoseşte în privat şi este drăgăstoasă atunci când se află în compania altor persoane.

O persoană care umileşte atât în public cât şi în privat.

Dacă o persoană afişează acest tip de comportament faţă de altă, se poate spune că relaţia lor este una abuzivă emoţional.

Semne de şantaj emoţional

Persoană va arată neîncredere în propria lor spontaneitate sau a altei persoane. Va părea extrem de paranoică. Mai mult decât atât, în momentul în care ceva nu va merge bine, se va isteriza sau va spune că “am ştiut că ceva s-a întâmplat”.

Persoană abuzată devine complet lipsită de entuziasm. Acest lucru s-ar putea manifestă printr-un zâmbet fals în ideea de a mulţumi pe toată lumea. Şantajistul are tendinţa de a tăia entuziasmul şi bună dispoziţie a unei persoane.

Şantajistul emoţional va fi extrem de concentrat la modul în care lucrurile sunt percepute de ceilalţi. Cei ce sunt şantajaţi emoţional vor fi convinşi că ceva este în neregulă cu ei. Din moment ce ei sunt atât de blamaţi pentru tot, ei cred acum că totul este din vina lor.

În urmă şantajului persoanele afectate ajung să aibă din ce în ce mai puţină încredere în sine, datorită faptului că la fiecare pas “li se trage o palmă”.

Veţi observa, de asemenea, că o persoană şantajată emoţional va răspunde cu nervozitate ori de câte ori i se cere opinia. Acest lucru se datorează faptului că această nu are voie altfel să vorbească, şi/sau este pedepsită emoţional în cazul în care îşi exprimă opinia în mod diferit de cea a partenerului.

Toată lumea are o voce interioară! Pentru majoritatea oamenilor această voce este o formă de susţinere şi încurajare. Cu toate acestea, pentru o persoană şantajată emoţional, această voce este una foarte critică. Această va avea întotdeauna îndoieli cu privire la ceea ce face, la fiecare pas din drum.

Speranţa pare a fi un lucru foarte important pentru cei şantajaţi emoţional, speranţa care îi face să trăiască în viitor. Ei îşi păstrează speranţa că totul va merge bine în curând. Acest lucru îi face visători şi în activităţile de zi cu zi.

O persoană şantajată emoţional va prezenţa simptome severe de anxietate.

Chiar şi lucrurile mărunte îi va stârni mânie şi va trece într-o stare permanentă de stres. O astfel de persoană va avea dorinţa constanţa de a fugi sau de a scapa de viaţă pe care o trăieşte. S-ar putea vorbi chiar de o evadare din punct de vedere al sinuciderii, ceea ce este foarte grav. Cei ce au trecut printr-un şantaj emoţional vor fi neîncrezători în privința tuturor relațiilor viitoare, chiar dacă reușesc să scape dintr-o relaţie abuzivă.

Dacă observi oricare dintre aceste simptome la tine sau la altcineva, caută ajutor.

Abuzul emoţional într-o relaţie de cuplu are tendinţa de a duce la sinucidere sau probleme psihologice serioase dacă nu se tratează la timpul potrivit. Oricine trebuie să iasă dintr-o relaţie abuzivă emoţional sau verbal cât mai devreme posibil. Convieţuirea cu un soţ alcoolic poate părea, de asemenea, ca abuz emoţional, deci cereţi ajutor şi în acest caz.

Este important că îţi preţuieşti viaţa mai mult decât ego-ul altei persoane. Nu încercaţi să căutaţi motive unui partener care va şantajează emoţional, salvaţi-va sufletul şi păstraţi distanţa faţă de astfel de relaţii.

Sursa: roportal.ro

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/emotiile-negative-relatii-armonie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here