Sânzienele – pe vremuri

0
145

59244e7826a21c11d65d4c7ad3c84e77_60c67200e7

Sânzienele – pe vremuri

În vremurile de demult, oamenii nu aveau în casă calendare scrise, acest rol fiind îndeplinit de semnele Cerului şi ale Pământului, de mersul stelelor, de cântecul păsărilor, de mugetul vitelor, de iarba câmpului, semne pe care ei le descifrau în înţelesul strămoşesc. Când cântă cucul întâia oară, e semn că a venit primăvara şi e an nou agrar şi pastoral.

Începând cu Sânzienele, cucul nu mai cântă, iar dacă se mai aude după această dată, e semn că va urma foamete sau o mare bătălie.

Cucul este mesagerul dragostei, călăuză pe tărâmul celălalt, dar şi vestitorul morţii.

Când frumoasa floare galbenă a sânzienelor se deschidea, cei bătrâni ştiau că e noaptea Împărătesei – cum mai este numită Sânziana.

Într-un sat pierdut în Munţii Apusenilor, o bătrână îşi mai aminteşte de aceste timpuri.

E noaptea de Sânziene.

Lângă mormintele familiei, care în satele de munte se găsesc în curtea casei, nepotul a aprins un foc mare, cum cere tradiţia în această noapte. În jurul focului, aşteptăm parcă să se coboare sufletele moşilor trecuţi în lumea de dincolo. După o lungă tăcere, bătrâna povesteşte, ca pe lucrul cel mai firesc din lume, că în tinereţea ei le-a văzut pe Sânziene învârtindu-se în hore aeriene prin livada din spatele casei. Jocul Măiastrelor era însoţit de un cântec, care nu poate fi comparat cu nici un cântec omenesc. Înfăţişarea zânelor a lăsat-o pentru o clipă mută pe bătrână.

Amintirile bătrânei trezesc speranţa că poate lumea nostră şi lumea lor, pe care noi nu mai avem ochi să o vedem, se vor încrucişa încă o dată. Dar totul nu se face după bunul plac schimbător al omului şi după voia Cerului.

In ciuda termenului de „oameni civilizaţi” ne îndepărtăm tot mai mult de adevărata cunoaştere. Bătrânii ştiau multe. Acum când ştiinţa a adus în atenţie posibilitatea existenţei unor lumi paralele, vechile tradiţii capătă sens. Sunt lucruri pe care nici o carte nu ni le va dezvălui, pe care nici o tehnologie nu le va descifra. Numai voinţa celor ce stau deasupra nostră ni le-ar putea strecura în suflet.

Articol editat de Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole