Săptămâna Patimilor – Vinerea Mare

0
281

saptamana_mare_19417500Vinerea Mare este ziua de doliu a creştinătăţii, în care a fost rãstignit Iisus Hristos. În toate bisericile ortodoxe este singura zi în care nu se oficiazã slujba Liturghiei. Liturghia înseamnã jertfã şi se considerã cã nu se pot aduce douã jertfe în aceeaşi zi. În schimb, se oficiazã Denia Prohodului.

Credincioşii trec pe sub masă plinã cu flori, care simbolizeazã catafalcul Mântuitorului. Pe aceasta se aşează o fatã de masã înfăţişând punerea în mormânt a lui Iisus (Epitaf), Evanghelia şi Crucea. La final, preoţii cântã Prohodul Domnului. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizeazã înmormântarea Domnului.

La sate, Denia Prohodului se mai numeşte Denia Tinerilor, pentru cã bãtrânii trec mai greu pe sub masã. Anumite activităţi sunt oprite cu desăvârşire în Vinerea Mare, fiindcã au contribuit la adâncirea chinurilor lui Iisus. Nu se consumã urzici şi nici oţet, pentru cã Lui i s-a dat să bea oţet dupã ce a fost biciuit, nu se lucreazã nimic, pentru cã totul “va seca”, nu se frãmântã şi nu se coace pâine, ca sã nu se ardã mâinile Maicii Domnului, aflatã în durere şi în rugãciune. Se înconjoarã casa de trei ori cu lumânarea adusã de la slujba Prohodului, spre a o feri de boli, de trãsnet şi de foc.

În Vinerea Mare, după datinã, se ţine post negru – nu se mãnâncã şi nu se bea nimic toatã ziua. Numitã şi Vinerea Seacã, în aceastã zi nu se spalã rufe, nu se coase şi nu se sacrificã pãsãri sau animale; cine face vreun rãu semenului sãu, se spune cã va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa. În unele zone ale tãrii se afumã cu tãmâie pomii şi casele pentru a le feri de animalele sãlbatice, de trãsnete, boli şi dãunãtori.

De asemenea, existã tradiţia cã, dacã plouã, va fi un an îmbelşugat, iar dacã nu, va fi mare sãrãcie tot anul. Începând din seara de Florii, pânã vineri, când se cântã Prohodul Domnului, preoţii rostesc rugãciuni şi cânturi şi citesc fragmente liturgice din vechiul Testament, numite paremii. În fiecare zi din Sãptãmâna Patimilor se citeşte o anumitã Evanghelie – în limba slavã “Denii” înseamnã “zilnic”.

Fiecare Denie aminteşte de persoane din Vechiul său din Noul Testament sau de evenimente care au premers rãstignirea pe cruce a Mântuitorului Hristos. Deniile au apãrut odatã cu creştinismul şi au existat şi în perioada de unitate a Bisericii.

Slujbe pregãtitoare, deniile au rolul de a purifica sufletul prin reculegere şi rugãciune, pentru a putea trãi profund bucuria Învierii Mântuitorului.

Sursa: vrn.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here