Sărbătoarea zilei – Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose

0
177

coloseÎn cursul anului bisericesc avem parte de mai multe sărbători închinate Sfinţilor Arhangheli. Pe 6 septembrie facem pomenirea unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail, săvârşită în Chones, în Colose, din Frigia. Mai avem soboarele prăznuite pe 26 martie, 13 iulie şi Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil de pe 8 noiembrie, o sărbătoare pe care Biserica o dedica îngerilor.

Revenind la sărbătoarea de pe 6 septembrie, menţionăm că potrivit unei tradiţii, Sfântul Apostol Ioan însoţit de Filip a predicat Evanghelia la Heretop, aproape de cetatea Colose. El a privit către acest loc şi a prorocit că din el va ţâşni un izvor cu ape vindecătoare şi că va fi cercetat de Sfântul Arhanghel Mihail. La puţin timp prorocia s-a împlinit, iar la el veneau din toate părţile persoane pentru a primi vindecare de diverse boli. Unui păgân din Laodiceea i s-a arătat Sfântul Mihail şi i-a spus să-şi ia fiică lipsită de puterea de a vorbi şi să vină la acel izvor pentru a primi vindecare. După ce faţă a băut din acea apă, a început să vorbească. Tatăl fetei, în semn de recunoştinţă a zidit acolo o biserica închinata Arhanghelului Mihail.

Păgânii, văzând că mulţi se botează în acea biserică, au dorit să schimbe cursul acelui izvor peste ea. Arhanghelul Mihail i s-a descoperit lui Arhip şi l-a încurajat pe acesta să lovească cu toiagul în stâncă, pentru a face loc apei să treacă prin ea. Din acel moment locul s-a numit “Hones”, adică “mistuire”, pentru că acolo apele se mistuie în piatră.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Pătimirii Sfinţilor Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil şi Macarie;

– Celor 1.104 ostaşi;

– Sfintei Calodoti;

– Sfinţilor Faust, prezbiterul, Macarie, Andrei şi Viv, monahul, Chiriac, Dionisie, Andronic;

– Sfintelor Andropelaghia şi Tecla;

– Teoctist, corăbierul, Chiriac, Dimotul, ţăranul, şi a Sfântului Sarapavon, senatorul.

Mâine facem pomenirea Sfinţilor Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi

Sursa: CrestinOrtodox.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here