Sărbătoarea zilei – Sfântul Apostol Iacov

0
288

sfant-apostol-iacovSărbătoarea zilei – Sfântul Apostol Iacov

Acest Sfânt Iacov numit ”fratele Domnului” (Gal. 1, 19), a fost cel dintâi episcop al Ierusalismului, rânduit a păstori pe credincioșii Cetății Sfinte chiar de Sfinții Apostoli. El nu face parte din cei doisprezece Apostoli ai Domnului, cu Sfântul Iuda, scriitorul epistolei din Noul Testament.

Din cercetarea Sfintei Scripturi se arată că acești frați ai Domnului au o altă mamă decât pe Maica Domnului, că mama lor pe vremea patimilor Domnului și că era sora Maicii Domnului și deci că fiii ei erau nu frați de aceeași mamă cu Mântuitorul, ci veri și rude cu Dânsul. Rămâne hotărât de asemenea, că Iacov, fratele Domnului, este altcineva decât Iacov al lui Alfeu și decât Iacov, fiul lui Zevedei.

Ca pastor al creștinilor din Ierusalim și rudă a Domnului, Sfântul Iacov era mult iuibt de popor și slăvit, pentru evlavia și viața lui aspră.

Și de mult ce se ruga în genunchi și cu mâinile ridicate în sus, i se îngroșase pielea genunchilor lui, ca la genunchii de cămilă. Și își câștigase atât de mare vază între creștini, încât Iacov, erasocotit unul din stâlpii Bisericii lui Hristos. Poporul însuși îl numea  ”cel drept”, pentru viața lui curată și pentru judecata lui nepărtinitoare și sănătoasă de la Soborul Apostolilor din Ierusalim, ținut la anul 51.

Mulțumită înțelepciunii lui, păgânii care aveau să se întoarcă la Dumnezeu și să creadă în Hristos, nu mai erau ținuți să păzească legea lui Moise. Astfel, începea lupta mântuirii, prin credință în Hristos și prin fapte bune.

De la Sfântul Iacov ne-a rămas o Epistolă, care se află în Noul Testament, plină de porunci înțelepte, cum să ducem o viață sfântă.

Ne-a mai rămas de la el și o Sfântă Liturghiei, numită a Sfântului Iacov, pe care a făcut-o mai pe scurt, mai întâi, Sfântul Vasilie, iar după dânsul, și mai pe scurt, a făcut-o Sfântul Ioan Gură de Aur. Liturgia Sfântului Iacov se săvârșește și azi în Biserica ortodoxă greacă, o dată pe an, de ziua Sfântului Iacov, la 23 octombrie.

Tradiția Bisericii ne spune că Sfântul Apostol Iacov a pătimit moarte de mucenic, fiind aruncat de pe aripa templului din Ierusalim și ucis cu pietre, pentru credința lui în Hristos, la anul 62, rugându-se ca și Domnul, pentru ucigașii săi, că nu știu ce fac.

Tot în această zi, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Ignatie, Patriarhul Constantinopolului și pomenirea Preacuviosului părintelui nostru Macarie Romanul.

Sursa: Proloagele, vol 1

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here