Sărbătoarea Zilei – Sfântul Atinoghen

0
77

atinoghenSfântul Atinoghen a trăit în vremea împăratului Diocletian (284-305). Sfântul Atinoghen a vieţuit împreună cu zece ucenici într-o mănăstire de lângă cetatea Sevastiei şi a fost episcop al Pidahtoei.

Dregătorul Filomarh i-a cerut să lepede credinţa în Hristos şi să aducă jerfe idolilor. Atinoghen a refuzat şi a mărturisit: “O, prigonitorule, cei de care zici că au pierit nu au pierit deloc, ci se afla acum în ceruri, bucurându-se cu îngerii.”

Pentru că refuză să împlinească porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Înainte de a fi decapitaţi, un înger al Domnului s-a pogorât şi i-a întărit. După ce ucenicii săi au fost ucişi, s-a auzit un glas din cer, zicându-i: “Astăzi, cu Mine şi cu ucenicii tăi, vei fi în rai şi toată dorinţa ta se va împlini”.

Sfântul Atinoghen după ce a auzit aceste cuvinte, şi-a plecat cu veselie capul sub sabie şi aşa a trecut la cele veşnice.

Sfântul Vasile cel Mare îi atribuie Sfântului Atinoghen imnul „Lumina lina”, din rânduiala Vecerniei. Părticele din moaştele Sfântului Atinoghen se afla în biserica Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Avudim;

– Sfântului Mucenic Faust;

– Sfântului Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon;

– Sfinţilor 15.000 de mucenici din Pisidia;

– Sfinţilor Părinţi care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.

Sursa crestinortodox.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here