Sărbătoarea zilei – Sfântul Ciprian

0
125

sfantul-ciprianSărbătoarea zilei – Sfântul Ciprian

Sfântul Ciprian a trăit în timpul împăratului Diocletian (284-305). Sfântul Ciprian a fost vrăjitor, filosof şi slujitor al zeului păgân Apolo din Antiohia Siriei.

Sfântul Ciprian – leapădă vrăjitoria şi ajunge episcop

Din relatarea vieţii sale, aflăm că un tânăr păgân, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina şi dorind să o ia de soţie, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de fecioară.

Sfântul a trimis succesiv la Iustina diavoli care să aprindă în ea pofta trupească pentru Aglaid. Dar vrăjile lui au rămas fără efect, căci ea le alunga cu rugăciune, post şi semnul sfintei cruci. În urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înşelarea în care se afla şi s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304 împreună cu Sfânta Iustina.

Sfântul Ciprian înlătura farmecele şi vrăjile

Pe Calea Victoriei, nr.12, între străzile Stavropoleos şi Lipscani, se află Biserica Sfântul Ciprian – Zlătari. În această biserică este prezentă mâna dreaptă a sfântului. Oamenii îl cinstesc pentru partea luminoasă a vieţii sale: convertirea la creştinism, viaţa închinată slujirii lui Hristos şi pentru cununa de martir pe care a primit-o în vremea când era episcop.

Sfântul este cinstit că cel care înlătura farmecele şi vrăjile. Mâna dreaptă a Sfântului, făcătoare de minuni, se afla în partea stângă a altarului, într-o casetă de mici dimensiuni. Orice credincios se poate închina Sfintelor Moaşte.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintei Muceniţe Justina;

– Sfântului Cuvios Teofil Mărturisitorul;

– Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos;

– Sfântului nou Mucenic Gheorghe.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here