Sărbătoarea zilei – Sfântul Emilian de la Durostor

0
92

sfantul-emilianSfântul Emilian de la Durostor a fost soldat în armată romană, în timpul împăratului Flaviu Claudiu Iulian (361-363). Sfântul Emilian de la Durostor a fost fiul prefectului Sabbatianus, din Durostor. Nu avem mai multe informaţii despre viaţa sa, însă, în actul sau martiric se descrie pătimirea şi trecerea sa la cele veşnice.

Edictul de la Milan, din anul 313, când împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate creştinismului în imperiul roman, aduce linişte pentru o vreme creştinilor. Dar după o jumătate de veac, păgânismul este reînviat prin împăratul Iulian Apostatul (361-363).

În acea vreme a venit la Durostor vicarul Traciei, Capitolin, pentru a se convinge că toţi locuitorii de aici aduc jertfe idolilor. Acesta aflând că toţi locuitorii de aici se închină zeilor, a chemat la un ospăţ pe toţi dregătorii din cetate. Dar pe când petreceau ei, tânărul Emilian a luat un ciocan, a intrat într-un templu păgân şi a sfărâmat toţi idolii.

Pentru această faptă este biciuit şi aruncat în foc. Din actul martiric aflăm că iese nevătămat din foc, iar soldaţii lui Capitolin, care se aflau aproape de acest foc, au fost arşi. Rămas în chip minunat nevătămat de foc, s-a însemnat cu semnul sfintei cruci şi a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, primeşte sufletul meu! Şi zicând acestea, a adormit în pace “.

Trupul său a fost luat de soţia lui Capitolin, care era creştină, şi îngropat cu cinste. Moaşte ale Sfântului Emilian se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria), în Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica “Naşterea Maicii Domnului “din Drumul Taberei, Bucureşti.

Tot în această zi, facem pomenirea:
– Sfinţilor Mucenici Pavel, Teis şi Valentina;
– Sfântului Mucenic Iachint din Amastrida;
– Sfântului Mucenic Marchel;
– Sfinţilor Mucenici Dasie şi Maron;
– Sfântului Cuvios Pamvo;
– Sfântului Ştefan cel din Amasia, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Sfântului Ioan, mitropolitul Calcedonului.

Sursa crestinortodox.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here